플라스틱 적층 필름 포장재를 이용한 현미의 저장중 물리화학적 변화

Physicochemical Properties of Brown Rice During Storage in Laminated Film Pouches

  • Han, Jae-Gyoung (Department of Food Science and Technology, Cnonnam National University) ;
  • Kim, Kwan (Department of Food Science and Technology, Cnonnam National University) ;
  • Kang, Kil-Jin (Department of Food Science and Technology, Cnonnam National University) ;
  • Kim, Sung-Kon (Department of Food Science and Nutrition, Dankook University) ;
  • Lee, Sang-Kyu (Agency for Defence Development)
  • 발행 : 1996.08.30

초록

현미를 투습 투기성이 없는 플라스틱 필름 적층 4겹 포장재에 넣고 저장 온도를 달리 하면서 물리화학적 변화를 관찰 하였다. 곡립의 경도는 $20^{\circ}C$ 이하에서는 거의 변화가 없었으며 $30^{\circ}C$에서는 저장기간이 길수록 증가하였다. 그러나 $40^{\circ}C$에서의 경우는 $30^{\circ}C$와는 다른 양상으로 증가하였다. 곡립의 색도는 L, a, b값 모두 $30^{\circ}C$에서는 큰 변화를 보이지 않았지만 a와 b값은 급격히 증가하였으며, L값은 오히려 저장 3개월 이후부터 급격한 감소 현상을 보였다. 발아율은 $20^{\circ}C$에서는 변화가 없었으나 $30^{\circ}C$에서는 저장 2개월 이후부터 급격히 감소하였으며 $40^{\circ}C$에서는 저장 1개월에 전혀 발아되지 않았다. 현미 가루의 DSC 특성치는 큰 변화를 보이지 않았지만 호화 온도 범위는 저장온도 $30^{\circ}C$까지는 저장 온도가 높을수록 저장 기간이 길수록 증가하는 현상을 보였다. 이러한 결과로 볼 때, 저장중 현미의 품질을 유지하기 위해서는 플라스틱필름 적층 4겹 포장재를 이용하여 $20^{\circ}C$ 이하의 온도에서 저장하는 것도 하나의 방법임을 알 수 있었다.

Changes in physicochemical properties of brown rice (Chu-chunk byeo, Japonica type) kept at $4^{\circ}C,\;20^{\circ}C,\;30^{\circ}C\;and\;40^{\circ}C$ in laminated film (4 layer) pouches were analyzed. Hardness of brown rice grain increased during storage periods. In case of color changes, 'L' value increased during storage below $30^{\circ}C$, and decreased after three months at $40^{\circ}C$. The 'a' value did not change below $30^{\circ}C$, but increased at $40^{\circ}C$. The 'b' value increased under all storage conditions. Percent germination was above 97% below $20^{\circ}C$ regardlesss of storage period and was inhibited by heat above $30^{\circ}C$. The rice did not germinate after one month storage at $40^{\circ}C$ Gelatinization enthalpy and gelatinization peak temperature by DSC of brown rice powder decreased during storage. As a result, storage below $20^{\circ}C$ in laminated film pouch is recommended far brown rice.

키워드