Effect of Acetic Acid on Xylitol Fermentation by Candiac parapsilosis

Candida parapsilosis에 의한 Xylitol 발효시 Acetic acid가 미치는 영향

  • 김상용 (동양제과(주) 기술개발연구소) ;
  • 윤상현 (동양제과(주) 기술개발연구소) ;
  • 김정민 (동양제과(주) 기술개발연구소) ;
  • 오덕근 (우석대학고 식품공학과)
  • Published : 1996.08.30

Abstract

Influence of acetic acid on xylitol production from xylose using Candida parapsilosis KFCC 10875 was investigated at the different concentrations of acetic acid. Acetic acid was totally consumed below 1.0 g/l of its concentration, whereas partially consumed above 3.0 g/l and remained in the medium during xylitol fermentation. Cell growth, xylose consumption, and xylitol production decreased when acetic acid concentration was increased. Specific growth rate of cell and specific consumption rate of xylose also decreased with increasing the concentration of acetic acid. However, the xylitol yield from xylose and specific production rate of xylitol were maximum at 1.0 g/l of acetic acid. The inhibitory effect of acetic acid on xylitol fermentation increased when pH was decreased.

Candida parapsilosis KFCC 10875를 사용하여 acetic acid가 xylitol 생산에 미치는 영향을 조사하였다. 초기 acetic acid농도가 1.0 g/l까지는 acetic acid가 발효과정 중에 모두 소모되나, 3.0 g/l 이상의 농도에서는 일부만 소모되고 배지중의 존재하여 xylitol 발효에 영향을 주었다. 균체의 성장, xylose소비와 xylitol 생산은 acetic acid농도가 증가함에 따라서 감소하였다. 비 균체 증식속도와 비 기질 소비속도도 acetic acid가 증가할수록 감소하였다. 그러나, xylose에서 xylitol로의 전환수율과 비 생산속도는 acetic acid 농도가 1.0 g/l일 때까지는 최대값을 보여주었다. 그 이상의 acetic acid 농도에서는 xylitol의 전환수율과 비 생산속도가 감소하였다. Xylose로부터 xylitol 발효시 acetic acid의 저해정도는 pH에 영향을 받아 낮은 pH에서 균체의 증식, xylose의 소비 및 xylitol의 생성이 더 저해되었다.

Keywords