Feeding Effect of Oriental Medicine on the Functional Properties of Pig Meat

한약재 부산물 투여가 돈육의 기능성에 미치는 영향

  • 최진호 (부산수산대학교 식품생명과학과) ;
  • 김동우 (부산수산대학교 식품생명과학과) ;
  • 문영실 (부산수산대학교 식품생명과학과) ;
  • 장동석 (부산수산대학교 식품공학과)
  • Published : 1996.02.01

Abstract

To evaluate the feeding effect of oriental medicine on the functional properties of pork, male pigs(Sus scrofa var. domesticus L.) were fed commercial basic diets containing 1.0%, 3.0% and 7.0% of oriental medicine complex from 30 or 45 days before slaughter. The growth pattern and physical conditions of pigs during the feeding period were checked, and after slaughter, the taste of pork and biological characteristics of serum were analyzed. Body weight gain was significantly increased in case of 45 day feeding groups of 3.0 and 7.0% compared with control group (p<0.05), whereas food intakes were slightly decreased in these groups. Triglyceride and total cholesterol levels were effectively decreased in the same feeding groups compared with control group (p<0.01~0.001). Three percent feeding group not only effectively decreased the LDL-cholesterol levels, but also sig-nificantly decreased the atherogenic index in 30 days(p<0.001). Malondialdehyde levels and hy-droxyl radical formations were effectively inhibited in all oriental medicine feeding groups. Superoxide dismutase activities were effectively increased only in 3.0% feeding groups, HDL-cholesterol levels almost did not change in 3.0% and 7.0% feeding groups in 30 days. External and sensory evaluations make satisfactory results in all oriectal medicines feeding groups. According to the experimental results, the growth pattern and physical nomditions of the pigs fed oriental medicine without feeding any antibiotics were relatively superior to those of control group. The authors suggest that, if more than 3.0% of oriental medicine were fed to the pigs from more then 30 days before slaughter the pork is reatively better than those of general pork not only for the modulating the chronic degenerative diseases, but also for its qualities and tastes.

15종의 주요 한약제 부산물을 용량별(1.0%, 3.0%, 7.0%)로 사육용 돼지에 출하하기 30일 및 45일 전부터 투여하여 성인병의 예방과 생테 방어 시스템에 미치는 영향을 한약제 부산물 무첨가의 대조군과 비교.평가하였다. 체중 증가율 한약제 부산물 3.0% 투여군으로 서 45일이 가장 높았고 30일 투여도 상당한 효과가 인정되었지만, 사료 섭취량은 상대적으로 낮았다. 또 한약제 부산물 투여군은 대조군에 비하여 배설물의 악취는 감소한 반면 항생제 투여가 필요없을 정도로 발육상태가 양호하였고, 육질과 맛이 우수하였다. 트리클리세리트의 함량은 3.0% 한약제 부산물 투여군은 거의 같은 효과를 나타내고 있었지만, 총 콜레스테롤의 함량은 3.0% 한약제 투여군의 출하 30일전부터 투여하는 것이 가장 현저히 감소하였다. LDL-콜레스테롤 함량과 동맥경화지수도 1.0%이상의 한약제 부산물 투여군은 다?이 유의적으로 감소하고 있었다. 말론디알데히니(MDA)와 hydroxyl radical의 생성량도 1.0% 이상의 한약제 부산물 투여군이 거의 같은 경향으로 억제하고 있었다. 생테 방어시스템과 관계괴는 수퍼옥시 디스무타이제(SOD) 활성은 3.0% 한약제부산물 투여군으로서 출하하기 30일전부터 투여하는 것이 가장 효과적으로 증가하였다. 그러나 HDL-콜레스테롤의 함량은 한약제 부산물 투여군에서 출하하기 45일 전부터 투여하는 것만이 효과적으로 증가함을 알 수 있었다. 따라서 한약제 부산물을 사료에 3.0%정도 첨가하여 출하하기 30일전부터 투여했을 겨우, 고기의 육질과 맛도 좋고 성인병의 원인 물질을 현저히 감소할 수 있기 때문에 한약제 부산물을 사용한 기능성 돈육의 생산은 매우 바람직할 것으로 판단된다.

Keywords

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