Changes in the Cell Wall Components and Cell Structure of Tomato Fruits during Maturation

토마토 과실의 성숙중 세포벽 성분 및 조직의 변화

  • Published : 1996.04.01

Abstract

토마토 과실의 연화현상의 주 원인으로 판단되는 세포벽의 형태적 변화를 조사하기 위하여 성숙 단계별로 취하여 과실의 경도, 세포벽 구성 성분의 변화 및 세포벽의 변화를 조사하였다. 과육의 경도는 적숙기 이후부터 급셕한 감소를 나타내었다. 세포벽 함량은 성숙 중에 감소하였고 가용성 펙틴의 증가와 불용성 펙틴의 감소는 적숙기와 식용 적기 사이에서 가장 현저했으며, 총 펙텐의 함량은 다소 감소하는 경향을 나타내었다. 성숙에 따른 토마토 과육의 세포 및 세포벽의 형태적 변화를 현미경으로 관찰한 결과, 수확기까지의 토마토에서는 middle lamella와 세포내 기관들이 잘 관찰되었으나, 연화가 진행됨에 따라 식용 적기의 토마토에는 middle lamella를 관찰할 수 없었으며 과숙기 에서는 middle lamella의 가용화와 함께 세포벽의 부분적인 분해와 세포분리현상이 관찰되었다.

Keywords

References

  1. Recent advances in the biochemistry of fruit and vegetables Enzymes and texture changes during ripening Hobson, G. E.;Friend, J.(ed.);Rhodes, M. J. C.(ed.)
  2. Recent advances in the biochemistry of fruit and vegetable The molecular biology of ripening Grierson, D.;Tucker, A.;Robertson, N. G.;Friend, J.(ed.);Rhodes, M. J. C.(ed.)
  3. Plant biochemistry The primary cell wall Albersheim, P.;Bonner, J.(ed.);Varner, J. E.(ed.)
  4. Plant Physiol. v.51 A model of the walla of suspension-cultured xycamore cells based on the interconnection of the macromolecular components Keegstra, K.;Talmadge, K. W.;Bauer, W. D.;Albersheim, P
  5. Horticultural Reviews v.5 The role of cell wall hydrolases in fruit softening Huber, D. J
  6. Plant Physiol. v.63 Degradation of cell wall polysaccharides during tomato fruit ripning Gross, K. C.;Wallner, S. J
  7. 한구식품과학회지 v.22 감과실의 성숙과 추숙중의 세포벽 다당류의 비섬유성 다당류의 변화 신승렬;김순동;송준희;김광수
  8. Planta v.155 Synthasis of polygalacturonase during tomato fruit ripening Tucker, G. A.;Grerson, D
  9. Plant Physiol. v.71 β-Galactosidase in ripening tomatoes Pressey, R
  10. Plant Physiol. v.63 Degradation of cell wall polysaccharide during tomato fruit ripening Gross, K. C.;Wallerner, S. J
  11. Plant Cell Physiol. v.20 Changes in cell wall polysaccarides and monosaccharides during development and ripening Japaness pear fruit Yamaki, S.;Yutaka, M.;Kakiuki, N
  12. J. Am. Soc. Hort. Sci. v.104 Metabolism of the pectic substances in ripening pears Ben-Arie, R.;Sonego, L.;Frenkel, C
  13. Anal. Biochem. v.4 A modified uronic acid carbazole reaction Bitter, T.;Muir, H. M
  14. J. Biophys. Biochem. Cytol. v.9 Improvements in epoxy resin according to cultivar and ripeness Luft, J. H
  15. J. Am. Soc. Hort. Sci. v.112 Firmness of tomaoto fruit tissue according to cultivar and ripeness Hall, C. B
  16. Recent advances in the biochemistry of fruit and vegetable Composition and metabiolism of cell wall polysaccharides in ripening fruits Knee, M.;Bartley, I. M.;Friend, J.(ed.);Rhodes, M. J. C.(ed.)
  17. J. Am. Soc. Hort. Sci. v.104 Metabolism of the pectic substances in ripening pears Ben-Arie, R.;Sonego, L.;Frenkel, C
  18. J. Food Sci. v.36 Textural changes and molecular characteristics of pectin constituent in ripening peaches Shewfelt, A. L.;APayter, V. A.;Jen. J. J
  19. Phytochemistry v.14 Enzymic analysis of cell wall structure in apple fruit cortical tissue Knee, M.;Fielding, A. H.;Archer, S. A.;Laborda, F
  20. Plant Physiol. v.64 JUltrasturcural changes in the cell wall of ripening apple and pear fruits Ben-Arie, R.;Jisler, N.;Frenkel, C