References
- 한국식품과학회지 v.27 김치에서 분리한 저온성 젖산균의 동정 소명환;김영배
- Korean J. Food. Sci. Technol. v.16 Effect of temperature and salt concentration on kimchi fermentation Mheen, T. I.;Kwan,T. W.
- 한국산업미생물학회지 v.20 김치발효 중의 젖산균의 경시적 변화 및 분리 젖산균의 동정 이철우;고창영;하덕모
- 한국식품과학회지 v.22 김치에서 젖산균의 분리 및 이세균들의 배추즙액 발효 심선택;경규항;유양자
- 한국미생물학회지 v.27 김치에서 서식하는 Gram 양성세균의 분리 및 동정의 재평가 임종락;박현근;한홍의
- 인하대학교 기초과학연구소 논문집 v.12 Bromophenol blue 배지상에서 유산균의 분별 측정 한홍의;박현근
- 한국미생물학회지 v.31 온도강하에 의한 김치발효의 유산균 군집의 특징 이현중;백지호;양문;한홍의;고용덕;김흥재
- 日本食品工業學會誌 v.35 醱酵漬物中の名種乳酸菌群の選擇計數 官尾茂雄;小川敏男
- Bacterial starter cultures for foods(3rd ed.) Gilliland, S. E.
- J. Food Sci. v.56 A selective and differential agar medium Al-Zoreky, N.;Sandine, W. E.
- Appl. Environ. Microbiol. v.59 Development and use of a selective medium for isolation of Leuconostoc spp. from vegetables and dairy products Benkerroum, N.;Misbah, M.;Sadine, W. E.;Elaraki, A. T.
- The prokaryotes v.II The family Streptococcaceae Teuber, M.;Geis, A.;Starr, M. P.;Stolp, H. G.;Balows, A.;Schelegel, H. G.
- Difco Manual(10th ed.) Dehydrated culture media and reagents for microbiology Difco Laboratories
- Oxoid Manual(5th ed.) The oxoid manual of culture media, ingredients and other Laboratory services Oxoid Limited
- J. Food Microbiol. v.2 Elective and selectibve media for lactic acid bacteria Reuter, G.
- Appl. Microbiol. v.29 Improved medium for lactic streptococci and their bacteriophage Terzaghi, B. E.;Sandine, W. E.