Selective Media for Isolation and Enumeration of Lactic Acid Bacteria from Kimchi

김치에서 젖산균의 선발 및 계수를 위한 선택배지

  • 이명기 (한국식품개발연구원 생물공학연구부) ;
  • 박완수 (한국식품개발연구원 생물공학연구부) ;
  • 강국희 (성균관대학교 낙농공학과)
  • Published : 1996.10.01

Abstract

Selective media for isolation and enumeration of lactic acid bacteria from kimchi were compared using 36 strains of lactic acid bacteria from kimchi and dairy products. Among the selective media, KF Streptococcus agar showed the best result for the selection of Enterococcus group and Pediococus group, and M-17 agar with pH indicator for Lactococcus group, the m-LBS agar for Lactobacillus group, and PES-3 agar for Leuconostoc group.

일반적으로 사용되는 젖산균 선택 배지와 변화시킨 배지 중에 김치 젖산균 분리를 위한 선택배지는 Enterococcus속과 Pediococcus속 선별에 KF Streptococcus 배지가, Lactococcus속 선별에 pH 지시약을 첨가한 M-17배지가, Lnctobacillus속 선별에 m-LBS 배지가, Leuconostoc선별에 PES-3 배지가 우수하였다.

Keywords

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