식품위생관계 미생물에 대한 가열처리와 감마선조사의 병용효과

The Combined Effect of Heat and Gamma Irradiation on the Inactivation of Selected Microorganisms Associated with Food Hygiene

  • 권오진 (한국원자력연구소 방사선 식품공학연구실) ;
  • 변명우 (한국원자력연구소 방사선 식품공학연구실)
  • 발행 : 1996.10.01

초록

식품위생 관련 미생물 8종에 대한 방사선 단독 및 가열처리와의 병용처리에 의한 살균효과를 조사한 결과, 방사선 단독처리시는 공시균주들의 D$_{10}$ 값은 0.14~0.48 kGy로 나타났으며 그 중 Escherichia coli가 0.14 kGy로 감수성이 가장 높았다. 불활성화 계수는 2~3 kGy 조사시 4.54~21.43으로 나타났다. 가열 단독 처리시에는 D(min) 값이 $50\pm1^{\circ}C에서$ 는 10~40분, $60\pm1^{\circ}C에서는$ 5~15분 정도로 나타났다. 가열과 방사선과의 병용처리시는 D$_{10}$ 값이 0.04~0.31 kGy의 범위로 나타났고 불활성화 계수도 2~3 kGy 조사시 에는 6.45~75로 나타났다. 이상의 결과, 가열과 방사선의 병용처리는 균주들의 방사선 감수성을 현저하게 상승시킴을 알 수 있었다.있었다.

The bactericidal effectiveness of radiation alone or in combination with heat against 8 strains associated with food hygiene were evaluated. In the case of radiation alone, D$_{10}$ values of micro-organisms were 0.14~0.48 kGy, and inactivation factors were 4.54~21.43 at the doses of 2~3 kGy. Escherichia coli was the most sensitive among the tested strains, resulting in a D$_{10}$ value of 0.14 kGy. D$_{min}$ values of tile strains were 10~40 minutes at $50\pm1^{\circ}C,$ and 5~10 minutes at $60\pm1^{\circ}C.$ Combination with heat and radiation showed D$_{10}$ values of 0.04~0.31. Inactivation factors were 6.45~75 at the doses of 2 to 3 kGy. Therefore, heat treatment prior to irradiation significantly increased mactivation rate by increasing radiation sensitivity of microorganisms.ganisms.

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