The Effects of Vacuum and Nitrogen Packages on the Shelf-life of Boiled Scallop[Patinopecten yessoensis(Jay)]

진공 및 질소가스 포장에 의한 자숙가리비의 보존 효과

  • 김상무 (강릉대학교 해양생명공학부)
  • Published : 1996.12.01

Abstract

Scallop, Pectinopecten yessoenis(Jay), cultivated in the cold east coast of Kwangwon region, Korea, is expected be to produced about 50, 000 tons in the year 2000. Scallop, first of all should be exuviated to process for new goods. In this study, vacuum and nitrogen packagings were applied to extend the shelf-life of exuviated scallop boiled with steam for 10 min. Vacuum and nitrogen packagings retarded the decrease in pH, whereas inhibited the production of $NH_2-N, $ VBN, TMA, and TBA of exuviated scallop stored at $5^{\circ}C.$ They also inhibited the microbial growth. But, there was no significant difference in the bacteriostatic effects between both packaging methods. The estimated shelf-lives of boiled and exuviated scallops for control, vacuum, and nitrogen packagings were about 30, 36, and 36 days, respectively.

자숙가리비의 shelf-life를 연장하기 위하여 열처리하여 탈각한 가리비를 진공 및 질소가스 포장하여 $5^{\circ}C에$ 저장하면서 여러가지 화학적 및 미생물적 변화를 분석하였다. pH는 저장기간이 증가할수록 감소하였으며 진공 및 질소가스 포장은 저장 18일 이후의 급격 한 pH 감소를 억제하였다. 진공 및 질소가스 포장은 아미노태질소, TMA, VBN, TBA생성 및 미생물 생육 억제효과를 나타내었으며, 두 포장방법 사이에는 뚜렷한 효과 차이는 없었다. 진공 및 질소가스 포장은 $5^{\circ}C에$ 저장된 자숙가리비의 shelf-life를 대조구 30일에 비교하여 약 6일 정도 연장하였다.

Keywords

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