Affection of SMV -G5H Strain on Plant Growth and Seed Chemical Composition of Soybean Variety, Danyeobkong

콩 모자이크 바이러스 SMV-G5H 나병이 단엽콩 생육 및 종실 성분에 미치는 영향

  • Published : 1996.06.01

Abstract

Soybean [Glycjne max Merr. L.] variety 'Danyeobkong' was inoculated with soybean mosaic virus SMV-G5H strain in field and green house at Crop Experiment Station in 1995. The effects of this virus strain on plant characteristics and seed chemical composition of the soybean variety Danyeobkong were evaluated. Yield, the number of pod and 100 seed weight were significantly reduced by SMV-G5H strain infection. Inoculation of SMV-G5H strain of soybean mosaic virus caused the increment of seed protein content and the decrement of seed oil content in the soybean variety Danyeobkong. Changing pattern of fatty acid composition by SMV-G5H strain infection was varied according to the experimental place. In field trial, the percentage of linoleic and linolenic acids decreased and stearic and oleic acids increased in the seed oil from virus infected plants. In green house trial, however, linolenic and oleic acids were increased, whereas palmitic and linoleic acids were reduced.

콩 모자이크 바이러스에 의한 탄저병과 모자이크병 모두에 저항성인 단엽콩을 강독 계통 SMV-G5H로 포장 및 온실에서 인공접종시켜 생육 및 종실성분 조성에 미치는 영향을 분석함으로써 교차 저항성을 이용한 약독 바이러스 개발과 저항성 콩 품종육성을 위한 기초자료로 활용코자 실시한 시험결과를 요약하면 다음과 같다. 1. SMV-G5H 계통의 나병시 포장 및 온실시험에서 조사된 생육특성 모두 감소를 보였으며 두 시험장소 평균 감소정도는 수량 52%, 엽수 36%, 백립중 22%, 경장 17% 순이었으며 수량의 감소가 가장 컸다. 2. 종실의 단백질 함량은 SMV-G5H의 나병시 포장 및 온실시험에서 모두 증가하였으나 기름함량은 줄어들어 SMY-G5H의 나병에 따른 두 성분간의 변화는 서로 부의 상관관계가 있었다. 3. SMV-G5H의 나병에 따른 콩 기름의 지방산 조성변화는 포장과 온실의 시험장소에 따라 큰 차이를 보였는데, 포장시험의 경우 linoleic, linolenlc acid 함량은 감소하고 stearic, of oleic acid 함량은 증가하였으며 palmitic acid 함량은 큰 변화를 보이지 않았다. 이와는 다르게 온실시험의 경우 linolenic, oleic acid함량이 증가하였고 palmitic, linoleic acid함량이 감소하였으며 stearic acid 함량의 변화는 거의 없었다. 이러한 결과는 포장 및 온실시험을 실시한 시기의 차이에서 기인한 것으로 추측된다.

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