콩과 벼 현탁배양시(懸濁培養時) PCP 수용성대사물(水溶性代謝物)의 동정(同定);2. PCP glucose conjugates의 분리(分離) 및 분석(分析)

Identification of Water Soluble Metabolites of Pentachlorophenol(PCP) in the Suspension Cultures of Soybean and Rice Cells;2. Isolation and characterization of PCP glucose conjugates

  • 김필제 (서울대학교 농업생명과학대 농화학과) ;
  • 박창규 (서울대학교 농업생명과학대 농화학과)
  • Kim, Pil-Je (Department of Agricultural Chemistry, College of Agricultural & Life Science, Seoul National University) ;
  • Park, Chang-Kyu (Department of Agricultural Chemistry, College of Agricultural & Life Science, Seoul National University)
  • 발행 : 1996.03.31

초록

수도재배환경(水稻栽培環境) 및 현탁배양세포(懸濁培養細胞) 조건에서 생성된 PCP의 수용성대사물(水溶性代謝物)을 확인에 필요한 정보를 확보하기 위해서 이를 여러 chromatography로 충분히 정제한 다음 이것의 aglycons과 glycon(전보(前報)에서 ${\beta}-glucose$ conjugates인 것으로 추정)을 GC/MS로 분석, 동정하였다. Glycon, 즉 대사물의 polar부위(endocon)가 glucose임을 확인하므로써 전보에서 효소특이성을 통해 추론한 것을 입증할 수 있었다. 또한 conjugates의 source에 따라 다르기는 하였지만 배양세포에서의 aglycon(exocon)s는 주로 PCP, tetrachlorophenol이성체 및 tetra chlorocatechol을, 그리고 수도재배환경에서는 이 외에도 2,4,5- 및 2,4,6-trichlorophenol을 각각 확인할 수 있었다. 이러한 사실은 PCP glucose conjugates의 구조는 PCP뿐만 아니라 이것의 대사물인 Polychlorinated phenols가 개별적으로 glucose와 ${\beta}-anomeric$ conjugation을 이루고 있는 것으로 판단할 수 있었다. 그리고, 대사초기에 이미 여러 종류의 aglycon이 생성되는 것으로 보아 PCP자체도 빠르게 PCPs로 전환되는 것을 알 수 있었다.

Abstracts From the previous metabolic study of Pentachlorophenol(PCP), PCP was found to be exclusively transformed into ${\beta}-glucose$ conjugates of PCP in soybean and rice cell suspension cultures. In order to gather structural information of of the glucose conjugate, their aglycons and glycon have been analyzed by GC and GC/MS respectively, after thorough purification by chromatographic techniques. The glucose conjugates were effectively purified through a 1-butanol extraction followed by Silica gel TLC, Sephadex column chromatography and HPLC. Aglycons of the metabolites were identified as PCP, isomeric mixture of tetrachlorophenol, and tetrachlorocatechol and glycon were identified as glucose, suggesting that there are at least three kinds of glucose conjugates with different phenolic moieties. Under controlled conditions, the glucose conjugates were separated into three HPLC peaks which released respective aglycon upon a hydrolytic treatment. These results give valuable information on the structure of the glucose conjugates such that some PCP-driven chlorophenols, in addition to PCP, are also conjugated with glucose.

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