Effects of concentration process on production yield of kindorase

농축공정이 Kindorase의 생산수율에 미치는 영향

  • Ko, Young-Hwan (Cheil Jedang) ;
  • Lee, Eun-Hyun (Dept. of Food science and Technology, Coll. of Agr., Chungnam Natl. University) ;
  • Chang, Kyu-Seob (Dept. of Food science and Technology, Coll. of Agr., Chungnam Natl. University)
  • 고영환 (제일제당) ;
  • 이은현 (충남대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 장규섭 (충남대학교 농과대학 식품공학과)
  • Published : 1996.12.30

Abstract

In order to improve the production yield of kindorase as complex antiphlogistic agent, molecular weight of concentration membrane, membrane configration, temperature, pressure and pH of concentration solution, fouling, etc. were investigated, and the results obtained are as follows 1. High production yield was shown using 10k Dalton molecular weight cut-off concentration membrane and spiral membrane made of polysulfone. 2. And it was reasonable conditions for maintaining the concentration solution at 3Bar in pressure. 3. The optimum pH of solution for improving production yield of kindorase were the range of 7.5 to 8.5, and for obtaining better production yield, clean in place(C.I.P) of membrane was treated with 0.1N NaOH at 40 to $50^{\circ}C$ for 30minutes.

복합 소염효소제인 Kindorase의 생산수율 향상을 위하여 농축공정에서 농축막의 분자량 및 형태, 농축액의 온도, 압력, pH, 그리고 Fouling등이 수율에 미치는 영향을 검토한 결과 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 농축막의 분자량은 10 k Dalton 의 것을 사용해야 하고, 농축막의 재질은 polysulfone 으로 된 spiral막으로 할 때 높은 생산수율을 나타내었다. 2. 또한, 농축액의 온도는 $4^{\circ}C$ 로 유지하도록 하며, 압력은 3Bar로 하되 이때 압력차는 1Bar로 하는 것이 바람직하였다. 3. 농축액의 pH는 7.5~8.5가 되도록 하며 막의 C.I.P는 0.1N NaOH로 $40{\sim}50^{\circ}C$ 에서 30분간 처리하는 것이 수율면에서 가장 좋았다.

Keywords