Physical Properties of the Films Prepared with Glucomannan Extracted from Amorphophallus konjac

곤약감자 분말에서 추출한 글루코만난을 원료로 제조된 필름의 물리적 성질

  • Yoo, Min-Hee (Center for Advanced Food Science and Technology (CAFST) Graduate School of Biotechnology, Korea University) ;
  • Lee, Hyo-Gu (Department of Food Technology, Kong-ju University) ;
  • Lim, Seung-Taik (Center for Advanced Food Science and Technology (CAFST) Graduate School of Biotechnology, Korea University)
  • 유민희 (식품가공핵심 기술장려센터 고려대학교 생명공학원) ;
  • 이효구 (공주대학교 식품가공학과) ;
  • 임승택 (식품가공핵심 기술장려센터 고려대학교 생명공학원)
  • Published : 1997.04.01

Abstract

Glucomannan was isolated from konjac (Amorphophallus konjac) flour by precipitating in aqueous alcohol solution. Konjac glucomannan films were prepared at various concentrations up to 1.0% (w/v) in aqueous glycerol solutions. Tensile strength (TS), percent elongation (E), water vapor permeability (WVP) as the barrier property and the solubility of the films were varied with glucomannan concentrations, glycerol contents and storage humidities. TS was decreased as the glucomannan concentration in the film and relative humidity for storage increased, and E was vice versa. WVP showed better barrier properties compared with other polysaccharides films. Glycerol contents in the film significantly affccted TS and E, but did not affect WVP. The glucomannan films were completely dissolved in the water by 150 min stirring at room temperature.

이상의 결과에서 글루코만난 필름은 다른 천연 탄수화물고분자들의 필름들에 비해 비교적 우수한 인장 강도와 신장력을 가지며 높은 수분차단력을 보이나, 친수성 필름이 가지는 수분에 대한 민감성 때문에 수분을 직접 접촉할 때 높은 용해도를 보임을 알 수 있었다. 그리고 가소제의 함량의 증가에 따라 인장강도가 낮아지는 대신에 높은 신장력을 나타내었다. 글루코만난 필름은 적절한 여러 조건에 따라 넓은 범위의 물성변화를 가지는 친수성 필름으로서 식품포장산업에서의 다양한 이용가능성이 제시되었으며, 앞으로 적절한 가소제 및 첨가제의 이용, 수분에 대한 내성의 향상등의 연구가 더 필요하리라 사료된다.

Keywords