Chemical Composition and Antimicrobial Activities of Houttuynia cordata Thunb.

어성초의 화학성분 및 항미생물 활성

  • Kim, Keun-Young (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
  • Chung, Dong-Ok (Department of Environmental Engineering, Chodang University) ;
  • Chung, Hee-Jong (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University)
  • 김근영 (전남대학교 식품공학과) ;
  • 정동옥 (초당산업대학교 환경공학과) ;
  • 정희종 (전남대학교 식품공학과)
  • Published : 1997.06.01

Abstract

Chemical composition and antimicrobial activity of Houttuynia cordata Thunb. were investigated to develop a natural food preservative from it. Aspartic acid, glutamic acid, glycine and arginine were major amino acids of Houttuynia cordata Thunb., but were present in a trace amount. Free sugars were composed of glucose, fructose, sucrose and maltose and major fatty acids were linolenic acid, linoleic acid, oleic acid, and palmitic acid. Mineral elements were potassium, calcium, magnesium, iron, zinc, and copper. Antimicrobial activities were shown in acidic, neutral and phenolic fraction of Houttuynia cordata Thunb., but not in basic fraction. Among the four fractions, neutral fraction showed the strongest antimicrobial activities against microorganisms tested, such as Pseudomnas aeruginosa, Micrococcus luteus, Bacillus subtilis, Aspergillus parasiticus and Aspergillus flavus. Minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum lethal concentration (MLC) of the neutral fraction varied according to microoganisms tested. The lowest values of MIC (0.0075 g eq./mL) and MLC (0.10 g eq./mL) were obtained from Pseudomonas aeruginosa.

어성초의 화학조성과 항미생물 활성을 검색하였다. 어성초의 화학조성을 분석한 결과 유리아미노산은 Asp, Glu, Gly, Arg, Ala, Pro, Val, Cys, Phe 등이 함유되었고 유리당은 fructose, glucose, sucrose 및 maltose가 함유되어 있었다. 지방산 조성은 주로 linolenic acid, linoleic acid, oleic acid, palmitic acid로 구성되었으며 무기성분중에서는 K 함량이 특히 높은 것으로 분석되었다. 어성초 추출물을 용매분획하여 각 fraction에 대한 항미생물 활성을 검색한 결과 basic fraction을 제외한 acidic, neutral, phenolic fraction에서 항미생물 활성이 인정되었으며 neutral fraction>acidic fraction>phenolic fraction 순으로 높은 활성을 나타냈다. 사용 미생물중 Pseudomonas aeruginosa, Micrococcus luteus, Bacillus subtilis에 특히 높은 활성을 보였으며 Aspergillus parasiticus, Aspergillus flavus에도 비교적 높은 활성을 나타냈다. 활성이 인정된 각 fraction에 대한 MIC값은 neutral fraction의 경우 Pseud. aeruginosa가 0.0075 g/mL 상당량으로 가장 낮았으며 그 밖의 균주에 대하여는 $0.025{\sim}0.75g/mL$상당량의 다양한 MIC 값을 나타냈다. Acidic fraction과 phenolic fraction은 $0.25{\sim}0.75g/mL$ 상당량으로 neutral fraction에 비해 높은 MIC 값을 나타냈다. MLC값은 neutral fraction의 경우 Pseud. aeruginosa가 0.1g/mL 상당량으로 가장 낮았고 그밖의 균주에 대하여는 $0.25{\sim}2.0g/mL$ 상당량의 MLC 값을 보였으며 acidic fraction과 phenolic fraction의 경우 사용 미생물에 대하여 3.0g/mL상당량까지 치사활성을 보이지 않았다.

Keywords