Recovery of Isoflavones from Soybean Cooking Water Produced during Soymilk Manufacturing Process

두유 제조 공정에서 생산되는 대두 침지액으로부터 이소플라본의 회수

  • Published : 1997.06.01

Abstract

Soy isoflavones could be recovered with adsorption resin column chromatography from soybean cooking water produced during soymilk or tofu manufacturing process. The main isoflavones in the soybean cooking water were genistin and daidzin, and their concentration was $0.083{\pm}0.019$ and $0.11{\pm}0.017\;mM$, respectively. Their aglycones were not detected. pH of soybean cooking water was critical in this chromatographic process and the recovery of isoflavones, both genistin and daidzin, was maximum at pH 4.0. Adsorption of genistin on the resin was stronger than that of daidzin. Elution rate and height/diameter ratio also affected the recovery yield. Under the optimal conditions, about 85% of genistin and 70% of daidzin could be isolated from soybean cooking water. Soy saponins were also recovered with isoflavones.

두유를 제조할 때 부산물로 발생하는 대두 침지액 중에 함유된 isoflavone을 흡착수지인 HP-20을 이용하여 분리하고 회수하는 실험을 실시하였다. 대두 침지액 중에는 genistein과 daidzein이 각각의 배당체 형태인 genistin과 daidzin으로 존재하였으며, 이들의 농도는 $0.083{\pm}0.019\;mM$, $0.110{\pm}0.017\;mM$이었다. 흡착수지로 흡착하여 회수하는 데 대두 침지액의 pH가 가장 큰 영향을 미쳤으며, pH 4.0에서 흡착되는 정도가 가장 높았다. daidzin보다는 genistin이 더 강하게 흡착되었다. 또한 용출속도는 SV가 10까지는 회수율에 영향을 주지 않았으며, 칼럼의 직경과 높이의 비율도 어느 정도 영향을 주었다. 이 방법을 이용하여 대두 침지액 중에 함유된 genistin과 daidzin을 각각 85%, 70% 정도 회수할 수 있었으며, 이때 대두 saponin도 함께 회수되었다.

Keywords