In Vitro Mutagenicity Tests on Palatinose and Palatinose Syrup

팔라티노스 및 팔라티노스 시럽에 대한 in vitro 변이원성 시험

  • 백남진 (제일제당주식회사 종합연구소) ;
  • 강재구 (제일제당주식회사 종합연구소) ;
  • 김정환 (제일제당주식회사 종합연구소) ;
  • 김달현 (제일제당주식회사 종합연구소) ;
  • 전영중 (제일제당주식회사 종합연구소) ;
  • 김제학 (제일제당주식회사 종합연구소)
  • Published : 1997.08.01

Abstract

Palatinose is a disaccharide molecule which can substitute sucrose as a sweetening agent. A microbial fermentation technology has been developed to produce palatinose. In order to verify the safety of palatinose products, we have performed 1) bacterial reverse mutation test using Salmonella typhimurium TA1535, TA1537, TA98 and TA100, and 2) in vitro chromosome aberration test using Chinese Hamster Lung (CHL) cell. In bacterial reverse mutation test, both palatinose and palatinose syrup did not induce any significant increase of $His^{+}$ revertants up to 10 mg/plate. In in vitro chromosome aberration test, palatinose and palatinose syrup also did not cause any significant increase of chromosome aberrant cells up to 5 mg/mL. These results suggest that palatinose products have no mutagenic potential in these in vitro mutagenicity tests.

제일제당주식회사에서는 미생물발효법을 이용하여 palatinose를 대량생산하게 되었다. Palatinose 산물의 안전성을 확인하기 위하여 1) Salmonella typhimurium을 이용한 미생물복귀돌연변이시험, 2) Chinese Hamster Lung (CHL) 세포를 이용한 in vitro 염색체이상시험을 실시하였다. Palatinose 및 palatinose syrup은 미생물복귀돌연변이 시험에서 10 mg/plate의 용량까지 복귀돌연변이를 유발하지 않았으며, CHL 세포에서도 5 mg/mL 농도에서 염색체이상을 유발하지 않았다. 이 결과는 palatinose 산물들이 위의 in vitro 변이원성시험계에서 돌연변이원성을 나타내지 않음을 보여준다.

Keywords