Determination of sulforaphane in cruciferous vegetables by SIM

선택이온 측정법에 의한 십자화과 채소중의 Sulforahane 함량

  • Kim, Mee-Ree (Department of Food and Nutrition, Chungnam National University) ;
  • Lee, Kun-Jong (Department of Food and Nutrition, Chungnam National University) ;
  • Kim, Jin-Hee (Department of Food and Nutrition, Chungnam National University) ;
  • Sok, Dai-Eun (College of Pharmacy, Chungnam National University)
  • Published : 1997.10.01

Abstract

Quantitative determination of sulforaphane, S-methylsulfinylbutyl isothiocyanate in 20 cruciferous vegetables of Korean origin was performed. Homogenate of vegetable was extracted with dichloromethane, and the extract, after drying, was subjected to GC/MS analysis, which was based on single ion monitoring (SIM) at m/z 72, 160, 55, 114 and 177. The content of sulforaphane was found to be the highest in the extract of broccoli $(80.2{\sim}617.7\;ppm)$ followed by turnip $(15.4{\sim}23.1\;ppm)$, red cabbage $(9.9{\sim}32.1\;ppm),\;radish\;(5.5{\sim}8.8\;ppm)$ and kale (8 ppm). Among various cultivars of broccoli, broccoli '1243' and broccoli 'Pilgrim' showed higher content of sulforaphane than others. Especially, in the stem of broccoli '1243' and the floret of broccoli 'Pilgrim' the amount of sulforaphane was the highest (>700 ppm). Thus, the content of sulforaphane differed according to the cultivars and the portion of the vegetables.

한국인이 흔히 섭취하는 십자화과 채소와 백합과 채소중의 S-methylsulfinylbutyl isothiocyanate, 즉, sulforaphane 함량을 GC/MS로 분석하여 가장 많이 함유된 채소를 선별하고, 십자화과 및 백합과 채소에 속하는 20여종의 채소 용매추출물을 GC/MS에 주입하여 sulforaphane 표준품의 질량분석 스펙트럼을 근거로 선택이온 측정법 GC/MS (SIM)에 의해 정량하였다. 그 결과, 브로콜리에 $80.2{\sim}631.4\;ppm$으로 가장 많이 함유되어 있었으며, 그 다음으로 순무, 무청, 자색 양배추, 무, 케일, 흰색 양배추, 콜리플라워, 배추, 청경채의 순이었으며, 갓, 돌산갓, 무순 및 부추 그리고 달래, 골파, 양파 및 마늘 등 백합과 채소에는 함유되어 있지 않았다. 브로콜리 품종 중에서 sulforaphane이 가장 많은 품종은 'Pilgrim'과 '1243'이었다. 브로콜리는 식용부위별로 품종 간에 sulforaphane 함량이 달랐는데, 꽃에 가장 많이 함유된 품종은 'Pilgrim' 이었고, 대에 가장 많이 함유된 품종은 '1243'으로 700 ppm 이상의 sulforaphane이 존재하였다.

Keywords