Effects of Oil Unsaponifiables and Plant Extracts on the Thermal Oxidation of Oils at $180^{\circ}C$

유지 불검화물과 식물체 추출물이 식용유의 $180^{\circ}C$ 가열 산화에 미치는 효과

  • Published : 1997.10.01

Abstract

The effects of oil unsaponifiables (8 species) and methanolic plant extracts (53 species) on the thermal oxidation of oils during 14 or 16 hour heating at $180^{\circ}C$ were studied by analyzing the fatty acid composition of soybean oil or cottonseed oil. All the unsaponifiables tested did not show any antioxidative activities on the thermal oxidation of soybean oil. However, among the 53 species of methanolic plant extracts, some species (Rheum undulatum L., Chelidonium majus L. var. asiaticum and Eugennia caryopyllata T.) showed very strong antioxidative activities on the thermal oxidation of cottonseed oil. The antioxidative activities of methanolic extracts of these 3 species on thermal oxidation of cottonseed oil during an extended heating period were also studied by heating cottonseed oils for 7 hours a day for 8 days at $180^{\circ}C$. The methanolic extracts of Chelidonium majus L. v. asiaticum and Eugennia caryopyllata T. greatly reduced both polymer formation and linoleic acid decomposition after the 8 day heating at $180^{\circ}C$. However, the methanolic extracts of Rheum undulatum L. was effective for the reduction of polymer formation, but not for the reduction of linoleic acid decomposition.

여러 종류(8종)의 유지로 부터 추출한 불검화물과, 강력한 자동산화억제력이 있다고 알려진 53종의 식물체(농산물 및 생약) 메탄을 추출물을 유지에 첨가한후 $180^{\circ}C$에서 14 혹은 16시간 연속 가열하는 동안 유지의 지방산조성을 측정하여 이들 추출물들이 유지의 고열 가열 산화에 미치는 영향을 연구하였다. 추출된 유지의 불검화물들은 모두 $180^{\circ}C$의 고온 가열산화 조건에서 항산화력을 나타내지 못하였다. 그러나 53종의 농산물 및 생약중에서는 일부 종들은 강력한 가열산화 억제력을 나타내었다. 특히, 대황, 백굴체, 정향 등의 메탄올 추출물은 강력한 가열산화 억제력을 나타내었다. 또한 이들 대황, 백굴체 및 정향의 메탄올 추출물들이, 면실유를 $180^{\circ}C$에서 1일 7시간씩 8일간 가열 처리하는 과정에서 면실유의 linoleic acid 파괴 및 중합체 생성에 미치는 영향을 연구하였다. 이 결과 정향 및 백굴체추출물은 $180^{\circ}C$에서 장기간의 가열조건에서도 linoleic acid 파괴 억제 및 중합체 생성을 억제하는 효과가 크게 나타낸 반면, 대황의 경우에는 장기 가열산화 조건에서 지방산의 파괴에 대한 억제력은 미미하였으나, 중합체 생성억제력은 비교적 양호하였다.

Keywords