Identification of Volatile Essential Oil, and Flavor Characterization and Antibacterial Effect of Fractions from Houttuynia cordata Thunb -II. Flavor Characterization and Antibacterial Effect of Fraction from Houttuynia cordata Thunb by Prep-HPLC-

어성초 휘발성 정유성분의 동정과 분획물의 향특성 및 항균활성 -II. Prep-HPLC에 의한 분획물의 향특성과 향균활성-

  • 강정미 (부산광역시 보건환경연구원) ;
  • 차인호 (부산광역시 보건환경연구원) ;
  • 이영근 (밀양산업대학교 식품과학과) ;
  • 류홍수 (부경대학교 식품생명과학과)
  • Published : 1997.04.01

Abstract

The volatile essential oil isolated from Houttuynia cordata were separated to 11 fractions by Prep-HPLC, of these, a fraction(Fr. 6) which carried the characteristic Houttuynia cordata flavor(fishy) contained 2-undecanone, ${\beta}-myrcene$, ${\beta}-ocimene$, 1-decanol and decanoyl acetaldehyde, as identified by GC-MS. From this observation, it may be inferred that 2-undecanone and decanoyl acetaldehyde could be the compounds which play a crucial role in flavoring of Houttuynia cordata. In test of antibacterial activity of eleven fractions of volatile essential oil from H.C., the growths of nine Gram negative bacteria were inhibited obviously when treated with and Fr. 6 including 2-undecanone, ${\beta}-myrcene$, ${\beta}-ocimene$, 1-decanol and decanoyl acetaldehyde, and Fr. 5 including decanal, endobornylacetate, fenchene and decanoic acid, respectively.

어성초의 향특성과 항균효과를 검색하기 위하여 정유성분을 포집한 후 Prep-HPLC로 분획한 결과 11개의 분획물로 분리되었고, 각 분획물의 향 특성을 관능적으로 검색한 결과 한개의 분획물(Fr. 6)에서 어성초 특유의 비린내를 감지할 수 있었다. 이 분획물을 GC-MS로 확인한 결과 2-undecanone, ${\beta}-myrcene$, decanoyl acetaldehyde, ${\beta}-ocimene$ 및 1-decanol들로 확인되었으며 이들 중 2-undecanone과 decanoyl acetaldehyde의 두 화합물들이 어성초 특유의 비린내에 중요한 작용을 할 것으로 추정되었다. Prep-HPLC로 분획된 11개의 분획물들 중 decanal, endobornyl acetate, fenchene과 decanoic acid가 함유된 분획물(Fr. 5)과 어성초 특유의 향이 감지된 분획물(Fr. 6)이 공시한 Gram 음성균에 대하여 강한 항균활성을 나타내었다. Gram 양성균에 대하여서는, Fr. 6의 분획물에 대하여 Bacillus subtilis가 약한 활성을 나타내었고, cis-3-hexenal, hexanal 및 ${\alpha}-terpinolene$ 등이 함유되어 있는 Fr. 3의 분획물에 대하여 Staphylococcus aureus가 다소의 활성을 나타내었으나 그외 분획물들은 Gram 양성균에 대한 항균활성이 나타나지 않았다.

Keywords