Study on Sodium Intake and Preference for Salty Taste in College Women

여대생의 Sodium 섭취량과 짠맛의 기호도에 관한 연구

  • 최봉순 (대구효성가톨릭대학교 식품영양학과) ;
  • 김은정 (대구효성가톨릭대학교 식품영양학과) ;
  • 박영숙 (대구대학교 식품영양학과)
  • Published : 1997.02.01

Abstract

College women of 136 in Kyoung-Buk province were studied in order to investigate the quantity of Na intake and preference for salty taste in diet. Also the relation of family's history on hypertention and their Na intake and preference for salty taste were studied. Three type of meal with 9g NaCl, 12g NaCl, 15g NaCl and four type of beef soup with 0.2% NaCl, 0.4% NaCl, 0.6% NaCl, 0.8% NaCl were prepared. The computating value of Na according to the food composition table and the amount of Na by chemical analysis were almost equal. The meal with 12g NaCl was favored 58.8% of the subjects, hence the amount of Na intake per day was thought 13g roughly.50.7% of subjects prefered of beef soup with 0.6% NaCl and those who thought that they eat salty had tendency to like food with high amount of salt. 73 subjects(53.7%) had family's history on hypertention, then 38 subjects (52.9%) among them liked beef soup with 0.4% NaCl 63 subjects(46.3%) didn't have family's history on hypertention, then 44 subjects among thorn liked beef soup with 0.6% NaCl. The subjects with family's history on hypertention liked more salty taste than the subjects with no family.s history on hypertention.

짠맛의 기호도 및 식이에서의 Na섭취량을 알기 위하여 경북지역의 여대생을 대상으로 자주 먹는 식품을 선택하여 표준식 단을 작성하고 NaCl 9, 12, 15g을 첨가하여 짠맛에 대한 관능검사를 실시하였고, 식이의 Na량은 정량 실험 및 식품성 분표를 이용한 계산치와 비교하였다. Na의 과잉 섭취는 고혈압의 주요 유발 원인이 되는 것으로 알려져 있어 짠맛의 기호도와 고혈압의 가족력과 관계를 조사한 결과는 다음과 같다. 조사 대상자들의 식품 섭취 빈도에 의해 작성된 표준 식단의 영양소량은 1786.5Kcal, 탄수화물 260.74g 단백질 71.59g, 지방 30.64g, NaCl 1.42g이었다. 표준 식단의 식품성분표를 이용한 Na계산치는 5118.84mg였으며, Na 분석 실험을 통한 Na량은 5120.24mg이었다. 조사 대상자의 짠맛의 기호도는 표준 식단에 NaCl 12g 첨가한 식단에서 58.82%로 가장 높은 기호를 나타내었으며 이는 식이 내에서 1일 NaCl 섭취량은 약 13g정도 있었다. 육수를 이용한 관능 검사에서는 0.6% 식염 농도에서 50.73%로 가장 선호하였고, 짠맛의 식습관 관념에 대한 짠맛 기호도 결과 $\ulcorner$짜게 먹는다$\lrcorner$고 생각한 사람들은 실제로 짠맛이 강한 음식을 선호하는 경향이 있었다(p<0.001). 조사 대상자 중 가족이 고혈압 내력을 가진 경우는 73명 (50.7%)으로 나타났으며 , 이들의 육수에 대한 짠맛 기호도는 52.05%가 NaCl 0.4% 육수를 선호하였고, 가족 중 고혈압 내력이 없는 경우는 63명(46.3%)으로 육수에 대한 짠맛의 기호도 66.84%가 NaCl 0.6% 육수를 더 선호하였다(p<0.001).

Keywords

References

  1. 대한생리학회지 v.1 한국인의 식염 및 질소대사에 관하여 정순동
  2. Mineral Metabolism,An Advanced treatise v.2 Potassium Wilde, W. S.;Comar, C. L.;Bonner, F.(eds.)
  3. Ann Rev. Nutr. v.1 Sodium and Potassium Fregly,M.J.
  4. Am. J. Cardiol. v.38 High sodiumlow potassium environment and hypertension Meneely, G. R.;Battarbee, H. D.
  5. Ann. Int. Med. v.98 Role of a natriuretic factor in essential hypertension. An hypothesis Blaustein, M. P.;Hamlyn, J. M.
  6. Hypertention v.3 Demostratino of a humoral inhibitor of the Na-K pump in some models of experimental hypertension Pamnani,M.;Huot,S.;Bugg,J.;Clough,D.;Haddy,F.
  7. Arck. Gen. Med. v.1 Causes of arterial hypertension Ambard, L.;Beaujard, A. L.
  8. J.A.M.A. v.164 Etiological role of sodium chloride intake in essential hypertension in human Dahl, L. K.
  9. Hypertension,physiopathology and treatment Genest, J.
  10. Technical report series Arterrial hypertension W.H.O.
  11. Am. J. Med. v.16 Salt Memeely, G. R.
  12. J. Am. Diet. Assoc. v.85 Presiden's Puge "Nutrition education" Donna, R. W.
  13. 局健康增進營養課監修第五改定日本人の營養素要量 日本厚生省公衆衛生局營養課編
  14. Reommended Dietary Allowances 10th ed. NRC(National Research Council)
  15. 인간과학 v.4 식염섭취의 문제점 전세열
  16. 한국영양학회지 v.18 한국인 임산부의 sodium과 단백질 섭취량 및 대사에 관한 연구 남혜원;이기열
  17. New Engl. J. Med. v.258 Salt intake and salt need Dahl, L. K.
  18. J. Metabol. Research v.2 The treatment of arterial hypertension Allen,F.M.;Sherill,J.W.
  19. Nomads of the long bow : The siriono of eastern bolivia, 35 Holmberg,A.R.
  20. 한국인 영양권장량(제6차 개정) 사단법인 한국영양학회
  21. 한국영양학회지 v.6 우리나라 영양섭취 현황 유정렬
  22. 한국식문화학회지 v.3 서울시내 대중식사중 식염함량에 대한 조사 연구 정국례
  23. 이화여자대학교 의학과논문집 한국 식품의 Na와 K 함량에 관한 연구 김정자
  24. J. Am. Dietet. A. v.80 Sodium regulation-sensory aspects Beauchamp, G. R.;Bertino, M.;Moran, M.
  25. J. Am. Dietet A. v.80 The roleof soudium in food processing Crocco, S. C.
  26. 한국영양학회지 v.6 식염섭취 실태에 따른 식염섭취량에 관한 연구 김갑영;이기열;신태선
  27. 식품분석 이만정
  28. The Perkin Elmer Corp Analytical methods for atomic absorption spectrophtometry Anonymous
  29. 식품성분표(제4개정판) 농촌진흥청
  30. 이화여자대학교 교육대학원 논문집 한국 가공식품증의 Na 및 K 함량에 관한 연구 박정애
  31. 일본 식품 표준 성분표(제4개정판) 일본후생성
  32. Food values of portions commonly used Pennington, J. A. T.;Church, H. N.
  33. 한국영양학회지 v.20 우리나라 성인 여성의 Na 섭취량 측정 방법의 모색 김영선;백희영
  34. Nur. v.34 Sodium and Potassium Meneely, G. R.;Batasbee, H. D.
  35. 숙명여자대학교 대학원 석사학위논문 연령이 다른 한국여성들의 혈압과 Na,K 대사에 관한 연구 김경숙
  36. 한국영양학회지 v.18 한국대학생의 Sodium과 potassium섭취량 및 대상에 관한 연구 박태선;이기열
  37. 영양원리와 식이요법 박일하;모수미;김숙희
  38. 한국영양학회지 v.8 어촌지역의 영양조사(특히 40세이상의 남자를 대상으로) 이기열;함정례;김영후;김영주
  39. 한국영양학회지 v.6 산간지 농촌주민의 영양실태조사 함정례;김영주;이기열;김영후
  40. Journal of Nutrition Management v.1 Studies on nutritional ststus of Korean(part 2) Kim, C. H.
  41. 농촌 영양실태 보고서 농촌 영양 개선 연구원
  42. 서울대학교 생활과학연구소 v.17 일부 대학생들의 짠맛 기호도와 식습관에 대한조사 김경옥;황인경
  43. 한국영양학회지 v.20 정상인과 뇌졸증 환자에서 혈청 지질 조성과 식습관의 비교에 관한 연구 전현희;박현서;신현대
  44. 효성여자대학교, 대학원 석사학위논문 저염식 환자의 병원식에 대한 기호도 및 적응 실태 연구 박영숙
  45. 한국영양학회지 v.23 우리나라 농촌과 서울 아동의 Na섭취 및 짠맛에 대한 기호도 비교연구 김주연;갈영림;이미연;백희영
  46. 대한내과학회지 v.8 한국인의 전해질 및 질소대사에 관한연구 이세연
  47. 대한내과학회지 v.35 내과 질환으로 입원한 환자의 영양상태 김유리;김현만;임승길;허갑범;최은정;문수재
  48. Am. J. Clin. Nutr. v.36 Longterm reduction in dietary sodium alters the taste of salt Bertino, M.;Beauchamp, G. K.;Engelman, K.
  49. Am. J. Clin. Nutr. v.44 Effect of dietary sodium restriction in taste responses to sodium choride : A longitudinal study Blais, C. A.;Pangborn, R. M.;Borhani, N.;Ferrelm M.F.;Prineas,R.J.;Laing,B.
  50. Am. J. Clin. Nutr. v.51 Experimental sodium depletion and salt taste in normal human volunteers Beauchamp, G. K.;Bertino, M.;Burke,D.;Engelman, K.