초록
잎상추의 품질 평가 기준을 도출하기 위하여 청치마 상추를 공시하여 수경재배하고 재배적 조건에 따른 상추의 품질변화를 조사한 결과는 다음과 같다. 수비액온도가 $25^{\circ}C$로 항온인 경우 일정할 경우 주상 생체중이 59.7g으로 수양은 가장 높았으나 외관품질점수는 5.2로 가장 낮았고 온도가 15$^{\circ}C$에서는 수량이 가장 났았으나 외관평유점수은 8.2로 가장 좋았다. 한편 수경액의 온도가 주야간 다를 경우 본 실험에서는 주야간이 각각 20/2$0^{\circ}C$일 경우와 25/2$0^{\circ}C$인 경우가 제일 높았고 그보다 고온이거나 저온일 경우 액양이 낮았는데 잎상추의 외관 품질은 주/야 20/15$^{\circ}C$(평균 17.5$^{\circ}C$)일 경우 제일 우수했고, 잎은 온도가 높을수록 진타익형으로 도장하였고, 외관품질이 현저히 떨어졌다. 하파재배시 60% 차광인 경우 생육이 10% 감소하였고 80% 차광에서는 25% 정도 수량이 감소하였으며 차광정도가 커질수록 엽록소 함량은 감소하고 초장, 근장은 길어지는 경향을 나타내었다.
This experiment was conducted to develop a practical method to growth in hydroponics conditions. For this purpose, leaf lettuce (Lactuca sativa L., cv. 'Cheongchima') was cultivated under different temperature and light conditions in experimental fields of Sahmyook university from March, 1991 to May, 1996. The visual quality score(VQS), a quantitative parameter to evaluate harvested leaf lettuce quality. The leaf lettuce cultivated at $25^{\circ}C$ solution temperature showed the highest fresh weight pe, plant (59.7g/plant), but lowest visual quality score (5.2), while leaf lettuce cultivated at 15$^{\circ}C$ solution temperature showed lower fresh weight per plant (25.2g/plant) but highest visual quality score (7.2). In general, growth of leaf lettuce was retarded by low solution temperature, but quality was higher than those of other solution temperature. Different day/night temperature of nutrient solutions 20/2$0^{\circ}C$ and 25/2$0^{\circ}C$ was highest in yield, but leaf type was grow longer, and visual quality are inferior to low temperature. Yield was decreased as 10 and 25% at 60 and 80% shading treatment, respectively. Chlorophyll content was decreased by shading. but plant height and root length were increased of leaf lettuce growth with hydroponics.