Effect on Sucrose, Aspartame and Oligosaccharide Added as Sweeteners for the Fermentation of Yoghurt Starter

Sucrose, Aspartame 및 Oligo당의 첨가가 Yoghurt Starter의 발효에 미치는 영향

  • Kim, Hyun Soo (Graduate School, Chungnam National University) ;
  • Kim, Jong Woo (Dept. of Dairy Science, College of Agriculture, Chungnam National University)
  • 김현수 (충남대학교 대학원) ;
  • 김종우 (충남대학교 농과대학 낙농학과)
  • Published : 1997.12.30

Abstract

This experiment was carried out to exame the effects of sweeteners, sucrose(2.0~10.0%), aspartame(0.01~0.05%) and oligosaccharide(3.6~11.6%) on the fermentation of yoghurts by single or mixed culture (Lact. bulgaricus and Str. thermophilus). The acidity, pH and number of lactic acid bacteria in yoghurts added different level of sweeteners were examined by the fermentation time. The results were summarized as follows; 1. The acidity increased and the pH decreased more rapidly by 4.0% sucrose and 5.6% oligosaccharide. By the addition of 8.0% sucrose and 9.6% oligosaccharide the acidity and pH of yoghurts were changed less significantly. 2. The number of Lact. bulgaricus and Str. thermophilus increased more rapidly by 4.0% sucrose and 5.6% oligosaccharide and increased slowly above those levels. 3. Aspartame as a sweeteners did not affect on the acidity, pH and number of lactic acid bacteria in yoghurts. 4. The number of lactic acid bacteria, acidity and pH in yoghurts added sucrose and oligosaccharide were affected more by single culture than by mixed culture.

요구르트 starter의 발효에 미치는 sucrose, aspartame 및 올리고당의 영향을 알아보기 위하여 탈지유배지에 sucrose를 2~10%, aspartame을 0.01~0.05%, 올리고당을 3.6~11.6% 첨가하고 배양시간에 따른 산도, pH 및 유산균의 증식상태를 조사한 결과는 다음과 같다, 1. 요구르트 starter 발효에 있어 Lac. bulgaricus, Str. thermophillus는 sucrose 4% 첨가구와 올리고당 5.6% 첨가구에서 산도가 크게 증가하였고, pH의 저하가 빨랐으며 sucrose 8% 첨가구와 올리고당 9.6% 이상의 첨가구에서는 산도의 증가와 pH의 저하가 둔화되었다. 2. 요구르트 starter 발효에 있어 Lac. bulgaricus 및 Str. thermophillus의 증식은 sucrose 4% 첨가구와 올리고당 5.6% 첨가구에서 촉진되었고 그 이상의 첨가구에서는 둔화되었다. 3. 요구르트 starter 발효에 있어 aspartame의 첨가는 산도, pH 및 유산균 증식에 영향을 주지 못하였다. 4. Lac. bulgaricus와 Str. thermophillus의 균주에 비하여 혼합균주는 균주의 증식, 및 pH의 변화에서 sucrose와 올리고당의 농도에 따른 영향을 크게 받지 않았다.

Keywords