Bulb and Clove Characteristics Local Garlics in Korea

국내 재래종 마늘의 인편 특성

  • Choi, Jae Eul (Dept. of Agronomy, College of Agric., Chungnam Natl. Univ.) ;
  • Kim, Jung Sun (Dept. of Agronomy, College of Agric., Chungnam Natl. Univ.) ;
  • Jang, Won Suk (Dept. of Agronomy, College of Agric., Chungnam Natl. Univ.)
  • 최재을 (충남대학교 농과대학 농학과) ;
  • 김정선 (충남대학교 농과대학 농학과) ;
  • 장원석 (충남대학교 농과대학 농학과)
  • Published : 1997.06.30

Abstract

This study was conducted to obtain basic information for the improvement of garlic cultivars. Local varieties of garlic were collected from 4 major production area in Korea and ecological characteristics were compared. The number of cloves per bulb showed a great variation in the range from 4 to 15. However, more than 70% of examined garlics had 6~8 cloves per bulb. Clove weight also differred between local varieties, thus, the range of clove weight was distributed from 1.0g to 7.6g and this tendency was also similar within a same local variety. Although clove weight was relatively higher in bulbs containing 6~8 cloves, bulb weight was higher in bulbs containing more cloves.

마늘의 육종의 기초자료를 얻고져 주요산지 4지역에서 국내 지방종의 구 특성을 조사한 결과는 다음과 같다. 지방종의 인편수는 4에서 15쪽까지 널리 분포하였으나 6-8 쪽마늘이 70%이상을 점하였다. 국내수집종의 인편무게는 1에서 7.6g까지 넓게 분포하였으나 대부분은 3g이상이 60%이상을 차지하였다. 국내수집종의 인편 평균무게는 수집지역에 따라 차이가 있었으나 대부분이 6-8쪽 마늘에서 가장 무거웠다. 국내수집종의 구중은 인편수가 증가할수록 무거웠다.

Keywords