An observation on the contents of nutrient, fatty acid and changes of lipid peroxide in different storaged commercial pet foods for dogs and cats

애완동물용 식품의 영양성분 및 지방산의 분석과 보관상태별 지질과산화물량의 변화 관찰

  • Aoki, Hisataka (Faculty of International Relations, Nihon University) ;
  • Sakai, Takeo (Department of Preventive Veterinary Medicine and Animal Health, School of Veterinary Medicine Nihon University) ;
  • Lee, Won-Chang (Department of Veterinary Medicine and Animal Resources Research Center, Kon-Kuk University)
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  • 이원창 (건국대학교 수의학과, 동물자원연구센터)
  • Received : 1997.02.10
  • Published : 1997.06.25

Abstract

While the contents of protein, fat, fiber, sodium, vitamin A, and vitamin D in dry dog food were 22.0%, 7.8%. 5.4%, 0.36%, 2035 IU/100g and 201 IU/100g, respectevely, those in dry cat food were 29.8%, 6.5%, 4.5%, 0.38%, 1543 IU/100g and 163 IU/100g, respectively. Concerning the lipid contents of pet food, the concentration of unsturated fatty acid was slightly higher of dry dog food(59.2%) than that of dry cat food(55.9%), but the differences was statistically not significant. The lipid peroxide concentration in dry dog food after storage in a refrigerator at $4^{\circ}C$ or dark place of room temperture at $20{\pm}2^{\circ}C$ for 30 days(8.0 nmol/g and 7.8 nmol/g) was not different from the value at the beginning of storage. However, upon storage in direct sunlight at $20{\pm}2^{\circ}C$ of room temperture, the concentration increased 4.9-fold(35.5 nmol/g) after 5 days and 10.2-fold(73.6 nmol/g) after 30 days. These results suggest that pet food may be refrigerated or stored in a dark place after unsealing.

동경에서 시판되고 있는 애완견 및 고양이의 식품을 시료로 하여 그 영양성분을 분석한 바, 애완견의 건조식품의 경우 단백질 22.0%, 지방 7.8%, 섬유질 5.4%, 염분 0.36%, 비타민 A 2035 IU/100g 그리고 비타민 D가 201 IU/100g 함유되고 있었고, 고양이용 식품중에는 단백질 29.8%, 지방 6.5%, 섬유질 4.5%, 염분 0.38%, 비타민 A 1543 IU/100g 그리고 비타민 D가 163 IU/100g 함유되고 있었다. 불포화지방산의 경우 애완견의 건조식품에선 59.2% 함유되어 있었고, 고양이용 건조식품에선 55.9%로서 애완견용 식품이 약간 높았으나 양측간에는 유의한 차이는 아니었다. 한편 애완견의 건조식품을 대상으로 30일간 저장시험을 통하여 지질과산화물의 농도변화를 관찰한 바 냉장($4^{\circ}C$)과 암실내 저장($20{\pm}2^{\circ}C$)에서는 별로 변화가 없었으나, 태양광선($20{\pm}2^{\circ}C$)에 노출시 5일후에는 실험개시에 비하여 4.9배(p<0.01) 그리고 30일에는 10.2배가 증가된(p<0.01) 73.6nmol/g에 달하였다. 이와같은 결과를 미루어 보아 애완동물용 식품의 안전성을 위한 저장은 반듯이 냉장이나 암실보관할 것을 제안한다.

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