Effect of Inoculation Time and Population Density of Pseudomonas agarici and P. tolaasii on the Mycelial Growth and the Fruit body Formation in Flammulina velutipes

Pseudomonas agarici와 P. toluaasii의 접종시기 및 접종농도가 팽이버섯의 균사생장과 자실체형성에 미치는 영향

  • Lee, Hyun-Uk (Kyongnam Provincial Rural Development Administration) ;
  • Moon, Byung-Ju (Faculty of Natural Resources and Life Science, Dong-A University) ;
  • Lee, Heung-Su (Kyongnam Provincial Rural Development Administration) ;
  • Cha, Heung-Oh (Department of Agricultural Biology, Kyeongsang National University) ;
  • Cho, Dong-Jin (Kyongnam Provincial Rural Development Administration) ;
  • Shin, Won-Kyo (Kyongnam Provincial Rural Development Administration)
  • 이현욱 (경상남도 농촌진흥원) ;
  • 문병주 (동아대학교 생명자원과학대학 생명자원과학부) ;
  • 이흥수 (경상남도 농촌진흥원) ;
  • 차흥오 (경상대학교 농과대학 농생물학과) ;
  • 조동진 (경상남도 농촌진흥원) ;
  • 신원교 (경상남도 농촌진흥원)
  • Published : 1998.03.30

Abstract

The effect of P. agarici and P. tolaasii causing the bacterial disease of mushrooms on the mycelial growth and fruitbody formation of F. velutipes was evaluated in laboratory. When the pathogenic bacteria was inoculated simultaneously with F. velutipes or 5 days after inoculation of F. velutipes, they significantly deterred both mycelial growth and fruitbody formation of F. velutipes in sawdust culture and showed strong inhibition under high population density. They appeared to be tender or milky in exhibiting symptom on F. velutipes by inoculating the concentration of $10^2{\sim}10^6$ of unit/g media, and their growth seemed to be stopped under $10^8\;cfu/g$ media. On $10^2\;cfu/g$ media of P. agarici and $10^4\;cfu/g$ media of P. tolaasii, there was no effect on the fruitbody yield of F. velutipes. P. tolaasii was more suppressive in the mycelial growth of F. velutipes than P. agarici, while on fruitbodies formation of F. velutipes, P. agarici showed slightly higher inhibition than that of P. tolaasii. When the bacteria was inoculated 10 days after inoculation of F. velutipes, both mycelial growth and fruit body formation were not affected nearly.

버섯류에 세균병을 유발시키는 Pseudomonas agarici와 P. tolaasii가 팽이버섯균의 균사생장 및 자실체형성에 미치는 영향을 알아보기 위해 접종시기와 접종농도를 달리하여 기내에서 조사하였다. 팽이버섯균과 병원세균을 동시에 접종하거나 팽이버섯균접종 5일후에 병원세균을 접종했을 때 병원세균의 접종농도가 높아짐에 따라 균사생장과 자실체 형성이 현저하게 억제되는 경향이었으며, 특히 $10^2{\sim}10^6\;cfu/g$ media의 접종농도에서 균사생장이 지연되면서 엷음 또는 흐림증상을 보였고 $10^8\;cfu/g$ media농도에서는 특정분위에서부터 균사가 더이상 진전되지 못하는 멈춤증상을 나타냈다. 그리고 P. agarici $10^2\;cfu/g$ media 이상의 농도와 P. tolaasii $10^4\;cfu/g$ media 이상의 농도에서는 자실체의 수확을 전혀 기대할 수 없었다. 두 병원세균 사이의 팽이버섯균에 대한 균사생장억제력은 P. agarici에 비해 P. tolaasii가 다소 높았으며, 자실체형성억제력은 P. tolaasii 비해 P. agarici가 다소 높은 결과를 보였다. 그러나 팽이버섯균접종 10일후 병원세균을 접종한 경우 두 병원세균 모두가 균사생장과 자실체생육에 거의 영향을 미치지 않는 것으로 나타났다.

Keywords

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