Mineral Characteristics of Spring Water in Chonam

전남지역 약수의 미네랄 특성

  • Moon, Hee (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
  • Park, Keun-Hyung (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University)
  • 문희 (전남대학교 식품공학과) ;
  • 박근형 (전남대학교 식품공학과)
  • Published : 1998.04.01

Abstract

Minerals of spring water in 47 sites of Chonnam were analyzed. Samples were collected 2 times, autumn and winter. The mineral concentrations (mean value) at maximum distribution rate were Ca 3.9, K 0.78, Na 7.4, Mg 0.7, Si 9.4, Ba 0.004, Ni 0.007, F 0.16, Cl 4.9, $SO_4$ 1.5, Fe 0.001, Zn 0.002 ppm, respectively. In case of Na, K, Ca, Mg, Si, Cl, Ba and Ni, the correlation coefficient was positive (p<0.05). K and O values were used as the indexes of healthy and delicious water. The K and O indexes of spring water which appeared to be good for health and deliciousness were 6.3 and 5.2, respectively. 98% of spring water in Chonnam appeared to be good for health and deliciousness.

전남지역 약수의 수질특성을 파악하고자 오랫동안 음용되어온 전남 도내 47개 약수터를 대상으로 약수 중에 함유되어 있는 성분 중 가장 함유량이 많은 미네랄 성분을 분석하였으며 아울러 건강하고 맛있는 물에 대한 지표를 설정하기 위한 기본자료를 제공하고자 하였다. 17종의 미네랄 성분을 분석한 결과, 최대분포율을 보이는 주요 미네랄 성분의 평균농도(mg/L)는 Ca 3.9, K 0.78, Na 7.4, Mg 0.7, Si 9.4, Ba 0.004, Ni 0.007, F 0.16, Cl 4.9, $SO_4$ 1.5, Fe 0.001, Zn 0.002이었으며 항목별 상관성 분석결과 Na, K, Ca, Mg, $SO_4$, Cl, Ba, Ni은 통계적으로 유의한 상관성(p<0.05)을 보였다. 건강한 물의 지표인 K index와 맛있는 물의 지표인 O index를 적용한 결과 도내 약수의 98%는 건강에 도움이 되거나 맛있는 물로 확인되었고 이 중 건강에 유익하고 맛있는 그룹에 속하는 약수의 K와 O index값은 각각 6.3과 5.2로 나타났다.

Keywords