Anti-cancer Activity of Lentinus edoeds and Pleurotus astreatus

표고버섯과 느타리 버섯의 항암효과

  • Published : 1998.06.01

Abstract

The effects of mushrooms such as Lentinus edodes and Pleurotus ostreatus on anti-cancer activity through in vivo and in vitro experiments were powders of protein-bound polysaccharides in mushrooms were solubilized in 0, 5, 25 mg/kg saline, respectively and were used in vitro experiments. The in vivo experiments were carried out as followed: i) anti-cancer activities on Leukemia $(L_{1210})$, Hepatlicus cancer $(H_{22})$ and Sarcoma180/(S180), and ii) the effect on immune system through changes in intestine weight and the number of hemolytic plague forming cells. Protein-bound polysaccharides of all showed anti-cancer activity on $L_{1210}$ and fruit body of Lentinus edodes 25 mg/kg treatment group showed the highest inhibition rate (86%). Pleurotus ostreatus mycelial in medium of cultivate 25 mg/kg treatment. Fruid body of Lentinus edodes 25 mg/kg treatment group showed the highest inhibition rate (86% and 71%, respectively) on $H_{22}$ among them. The inhibition rates of fruit body and mycelial of Lentinus edodes 25 mg/kg treatment groups on S180 were 33.9% and 30.9%, respectively. Each samples of 50, 100, 200, $400\;{\mu}g/{\mu}L$ on in vitro cell toxicity test did not show significantly different cell death rates at P<0.05. In immune test, weights of liver and spleen were increased according to increase in conc. but were not significantly different at P<0.05. The weights of thymus were heavy in fruit body and mycelial of Lentinus edodes treatment group but were not significantly different at P<0.05. Hemolytic plague forming cells with antibody formation capability were significantly high in fruit body and mycelial of Lentinus edodes treatment samples.

연구는 버섯을 이용한 기능성식품 개발 및 버섯가공 산업 육성에 기초자료를 제공하고자 표고버섯 및 느타리버섯 자실체, 균사체 및 폐상의 조단백다당체 분말을 0, 5, 25 mg/kg 농도로 생리식염수에 용해시켜 마우스(DBA/2와 ICR)에 주사하여 i) 백혈병$(L_{1210})$, 간암$(H_{22}),\;mouser{\;}sarcoma180\;(S_{180})$에 대한 항암효과, ii) 면역기전에 관련된 장기중량변화, 용혈반 형성 세포수 변화 등 조단백다당이 면역에 미치는 영향, 그리고 in vitro 세포독성실험을 수행하였다. 본 실험에서 사용한 모든 조단백다당류는 백혈병에 대해 항암효과를 보였는데 그 중 표고버섯자실체 25 mg/kg 처리구가 가장 높은 저지율(86%)을 보였다. 간암$(H_{22})$에 대한 항암효과는 표고버섯균사체 5 mg/kg 처리구를 제외하고 모든 처리구에서 저지효과를 보였는데, 그 중 느타리버섯 폐상 25 mg/kg 처리구가 가장 높은 저지율(87.6%)을 보였으며, 다음은 표고버섯자실체 25 mg/kg 처리구(71%)였다. Sarcoma180에 대한 항암효과는 표고버섯균사체와 자실체 25 mg/kg 처리구에서 각각 30.9,와 33.9%의 저지율을 보였다. In vitro 세포독성검사에서 각 시료의 최종농도 $50,\;100,\;200,\;400\;{\mu}g/{\mu}L$에서 $L_{1210}$에 대한 유의적 세포사망률은 보이지 않았다. 면역효과 실험에서 간장과 비장중량은 농도증가에 따라 증가하는 추세이나 현저한 차이는 없었다. 표고버섯균사체와 자실체 처리시 항체생성능력을 지닌 용혈반 형성 세포수는 대조군에 비해 현저히 높게 나타났다.

Keywords