Storage of Kimchi in LDPE Film Containg Antibiotic Ceramic

항균 세라믹 충전 LDPE필름의 김치 저장성

  • Kim, Kwang-Sub (Faculty of Applied Chemical Engineering, Chonnam National University) ;
  • Kang, Young-Ku (Faculty of Applied Chemical Engineering, Chonnam National University) ;
  • Kim, Jong-Dae (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
  • Eun, Jong-Bang (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
  • Park, Chan-Young (Faculty of Applied Chemical Engineering, Chonnam National University)
  • 김광섭 (전남대학교 공과대학 응용화학공학부) ;
  • 강용구 (전남대학교 공과대학 응용화학공학부) ;
  • 김종대 (전남대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 은종방 (전남대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 박찬영 (전남대학교 공과대학 응용화학공학부)
  • Published : 1998.08.01

Abstract

A fermented vegetable kimchi swells in package bags often during distribution to comsumer after storage. The swelling has been prohibited by packaging the kimchi in a modified LDPE film that has been made by filling a ceramic powders disinfecting to lactic acid bacteria and growth enhancing to vegetables. The film exhibited higher permeability to carbon dioxide and ethylene than LDPE film. The tastes of kimchi in the film sustained its optical quality longer than that in LDPE film at room temperature.

김치포장이 부풀지 않으면서 맛이 유지될수 있는 새로운 재질을 갖는 포장재를 개발하기 위해 식물 성장을 촉진시키는 생리활성능력과 항균력이 뛰어난 것으로 알려진 은처리한 소재를 LDPE필름에 충전하여 포장재를 만든후 김치를 포장하여 $20^{\circ}C$저장중 품질변화를 관찰하였다. 이 포장재는 이산화탄소가스와 에틸렌 투과도가 뛰어나 포장재를 부풀게 하지 않았으며 김치냄새방출도 은처리한 소재의 탈취효과로 인해 약간만 방출되었다. pH의 경우에는 김치맛이 가장좋은 $4.0{\sim}4.5$ 범위기간이 두배 이상 증가되었다. 젖산균의 수에 있어서도 미미하기는 하지만 LDPE의 경우보다 젖산균 성장이 지연됨을 보여주었다. 전체적인 평가로 판단해볼 때 은처리한 소재를 충전시킨 AC3O포장재가 LDPE포장재보다 김치저장특성이 뛰어나 김치맛이 상온에서 더 오랫동안 좋은 맛을 유지하였다.

Keywords