Quality Changes of 'Yeobong' Strawberry with CA Storage Conditions

CA저장조건에 따른 '여봉' 딸기의 품질변화

  • Kim, Ji-Gang (Post-harvest Technology Division, Horticultural Research Institute, RDA) ;
  • Hong, Seong-Sik (Post-harvest Technology Division, Horticultural Research Institute, RDA) ;
  • Jeong, Seok-Tae (Post-harvest Technology Division, Horticultural Research Institute, RDA) ;
  • Kim, Young-Bae (Post-harvest Technology Division, Horticultural Research Institute, RDA) ;
  • Jang, Hyun-Sae (Post-harvest Technology Division, Horticultural Research Institute, RDA)
  • Published : 1998.08.01

Abstract

'Yeobong' strawberries were stored at $2^{\circ}C$ under controlled atmosphere (CA) containing the combinations of $O_2{\;}(3.8%)$ and $CO_2{\;}(10,{\;}15,{\;}20%)$ and air as control. Atmospheres of $3%{\;}O_2+15%{\;}CO_2$ and $8%{\;}O_2+15%{\;}CO_2$ reduced respiration and ethylene production rates. Fruits kept under CA conditions of 10% and 15% $CO_2$ were harder than those stored under 20% $CO_2$ and air. The CA conditions of 10% or 15% $CO_2$ maintained approximately 80% of vitamin C for 24 days. Redness were increased and then decreased, but the changing trends were not clear among the storage conditions. Anthocyanin contents in $3%{\;}O_2+15%{\;}CO_2$ and $8%{\;}O_2+15%{\;}CO_2$ were slightly increased for 16 days and then decreased thereafter, while anthocyanin content in air was rapidly increased for 8 days. After 16 days of storage, off-flavor were perceived in all CA storage. And strawberries stored in 20% $CO_2$ conditions were unacceptable after 20 days. The 20% $CO_2$ significantly affected off-flavor of strawberries, but there was no significant difference between 10% $CO_2$ and 15% $CO_2$ conditions. Ethanol which is in relation to off-flavor was higher with elevated $CO_2$ levels. Although CA conditions under $3%{\;}O_2+15%{\;}CO_2$ was effective in delaying the quality changes, there was high ethanol content compared to $8%{\;}O_2+15%{\;}CO_2$ condition. Strawberry kept under $8%{\;}O_2+15%{\;}CO_2$ was maintained the shelf-life for 24 days and the condition prolonged more $4{\sim}8$ days and 12 days than the other CA conditions and air, resectively.

"여봉" 딸기에 적합한 CA조건을 구명하기 위하여 $O_2$ (3,8%)와 $CO_2$ (10, 15, 20%)를 각각 조합한 CA저장 및 대조구인 저온저장중의 딸기 품질변화를 비교하였다. 호흡량은 증가하다가 감소하였으며 $O_2$ 3, 8% 모두 $CO_2$ 15%인 조건에서 적게 나타났고 에틸렌은 저온 저장에서는 계속 증가하였으며 CA저장은 $CO_2$ 20%에서 높게 나타났다. 부패과율은 저온저장 12일에 11.7%가 발생하였으나, $O_2{\;}3%+{\;}CO_2{\;}15%$의 CA저장에서는 28일에 11.7%로 가장 억제되었으며, 경도는 CA저장시 $CO_2$ 10% 및 15%에서는 24일, 20%에서는 16일 까지 비교적 유지되었다. 비타민 C는 저장중에 계속 감소하였으며 $O_2$ 3,8% 모두 $CO_2$ 15%인 조건에서는 저장 24일 까지 약 80% 유지하여 가장 높게 나타났다. 안토시아닌은 $O_2$ 3, 8%모두 $CO_2$ 20%인 조건에서 빠르게 증가한 다음 감소하였으나 $CO_2$ 10% 및 15%인 조건에서는 완만하게 변화하였다. 저장중 Hunter color의 a값은 전체적으로 높아지다가 감소하였으며 저온저장에서 가장 빨리 높은 값에 이르렀고 CA저장에서는 차이가 없었다. 또한 딸기의 이취발생 정도는 $CO_2$농도 20%에서 가장 심하여 저장 16일 후 관능적 수용이 어려웠고, $CO_2$10% 및 15%간에는 관능적으로 이취를 느끼는 차이가 없었으나 $O_2{\;}8%+{\;}CO_2{\;}15%$조건에서 가장 적은 이취발생을 나타내어 저장 24일까지는 품질이 유지되었다. 그리고 이때의 에탄올 함량은 $CO_2$ 농도가 높을수록 높게 나타났으나 $O_2$ 8%에서는 $CO_2$ 10%와 15%간에 차이가 적었다. 이상의 결과로 이취발생 및 에탄올 함량을 제외하고는 $O_2{\;}3%+{\;}CO_2{\;}15%$인 CA조건이 딸기의 선도유지에 가장 뛰어났지만 생식용 딸기에 있어서 이취가 품질에 미치는 영향이 매우 큰 점을 고려할 때 $O_2{\;}8%+{\;}CO_2{\;}15%$ 조건이 보다 적합하였다.

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