Simultaneous Gas Chromatographic Analysis of Ethanol and Acetic Acid in Vinegar

식초의 에탄올 및 초산 함량의 동시분석

  • 윤희남 (제일제당(주) 건강식품연구소)
  • Published : 1998.12.01

Abstract

A method is developed for simultaneously determining ethanol and acetic acid in vinegars by quantitative packed-column gas chromatography. Vinegars were filtrated and directly chromatographed on a $2\;m{\times}2\;mm$ stainless steel column packed with Tenax-GC, 80/100. Ethanol, isopropy alcohol as an internal standard, and acetic acid were completely separated within 20 min of running time without any interfering peaks. The accuracy of packed column gas solid chromatography (PCGSC) was discussed compared to the analytical data by titration, high performance liquid chromatography and capillary column gas liquid chromatography (CCGLC).

식초의 에탄올과 초산을 동시에 분석하고자 packed column으로 gas chromatographic analysis을 모색하였다. Tenax-GC를 충진물로 사용하여 $2\;m{\times}2\;mm$의 stainless steel column을 제조하고 식초를 여과하여 column에 직접 주입한 결과 내부 표준 물질로 사용한 isopropyl alcohol과 에탄올, 초산이 20분 이내에서 완전히 분리되었으며 정확도가 매우 높은 것으로(P<0.05)나타났다. 19종의 식초를 이용하여 적정방법으로 산도를, packed column GSC로 에탄올과 초산을, HPLC로 초산을, capillary column GLC로 에탄올과 초산을 각각 분석하여 분석치들을 상호 비교하였다.

Keywords