Possibility of the Nondestructive Quality Evaluation of Apples using Near-infrared Spectroscopy

근적외 분광분석법을 응용한 사과의 비파괴 품질 측정 가능성 조사

  • Sohn, Mi-Ryeong (Department of Agricultural Chemistry, Kyungpook National University) ;
  • Kwon, Young-Kil (Department of Agricultural Chemistry, Kyungpook National University) ;
  • Lee, Kyung-Hee (Department of Agricultural Chemistry, Kyungpook National University) ;
  • Park, Woo-Churl (Department of Agricultural Chemistry, Kyungpook National University) ;
  • Cho, Rae-Kwang (Department of Agricultural Chemistry, Kyungpook National University)
  • Published : 1998.04.30

Abstract

A possibility of evaluation of the major internal quality factors-Brix, moisture contents, firmness and acid content in the Korean domestic 'Fuji'apple fruits by near-infrared reflectance spectroscopic (NIRS) methods were investigated. A multiple linear regression(MLR) analysis between the data obtained by physico- chemical analysis method using refractometer, freeze drier, texture analyzer and titrater and NIR spectral data was carried out to make a calibration. The standard error of prediction(SEP) of Brix, moisture, firmness and acid content were $0.50^{\circ}Brix,\;0.64%,\;0.14kg/cm^2$ and 0.07%. It is concluded that NIRS methods can be used to evaluate Brix and moisture contents of in a apple non-destructive and rapid way but the accuracy for determination of firmness and acid content was slightly low.

국내산 후지 사과의 주요 내부 품질 요인인 당도, 수분 함량, 경도 및 산 함량을 근적외 분광분석법에 의해 동시에 신속, 정확하게 비파괴 측정할 수 있는지의 가능성을 조사하였다. 굴절당도계에 의한 당도, 동결 건조법에 의한 수분 함량, texture analyzer에 의한 경도 및 알칼리 적정법에 의해 얻어진 산 함량 데이터와 근적외 영역의 흡광도 데이터 사이에 각각 중회귀분석을 행한 결과, 당도, 수분 함량, 경도 및 산 함량의 측정 오차(SEP)는 각각 $0.50^{\circ}Brix,\;0.64%,\;0.14kg/cm^2$ 및 0.07%이었다. 이로서 근적외 분광 분석법을 응용하여 사과의 당도와 수분 함량은 비파괴적으로 신속, 정확하게 측정 가능함을 알 수 있었으나, 경도와 산 함량의 측정 정확도는 다소 낮은 편이었다.

Keywords