Inhibition Effect by Juniperus rigida S. et Z. on Organic Acids Production from Streptococcus mutans

두송실에 의한 충치균의 유기산 생성 억제효과

  • Seo, Weon-Taek (Dept. of Food Processing, Chinju National University) ;
  • Choi, Sang-Do (Dept. of Food Processing, Chinju National University) ;
  • Jang, Dae-Sik (Dept. of Agricultural Chemistry, Gyeongsang National University) ;
  • Yang, Min-Suk (Dept. of Agricultural Chemistry, Gyeongsang National University) ;
  • Nam, Sang-Hae (Dept. of Food Processing, Chinju National University)
  • 서원택 (진주산업대학교 식품가공학과) ;
  • 최상도 (진주산업대학교 식품가공학과) ;
  • 장대식 (경상대학교 농화학과) ;
  • 양민석 (경상대학교 농화학과) ;
  • 남상해 (진주산업대학교 식품가공학과)
  • Published : 1998.08.31

Abstract

To develop the natural antibacterial agents which don't have any toxicity against man, collected several species of medicinal plants were tested for their antibacterial activity and inhibition effect on organic acids production from Streptococcus mutans. Among the tested medicinal plants, methanol extracts and n-hexane fraction of Juniperus rigida S. et Z. had the comparatively strong activities. For example, strong antibacterial effect against S. mutans were showed in methanol extracts, n-hexane and chloroform fractions. Organic acids production were reduced to 89.3 and 90.8% of control in methanol extracts and n-hexane fraction treated concentration of 1 mg/ml, respectively.

생약에서 충치균에 대한 항균성 물질을 개발하기 위하여 수종의 야생생약을 수집하여 항균활성을 측정해 보았다. 그 중에서 충치균에 강한 항균활성을 나타낸 두송실(Juniperus rigida S. et Z.)을 methanol로서 추출하고 극성이 다른 수종의 용매로서 분획하여, 충치균에 대한 항균활성과 유기산의 생성억제효과를 측정해 본 결과, n-hexane, chloroform 분획에서 활성이 나타났다. 충치균에 의하여 생성된 유기산은 주로 lactic acid와 citric acid로 전체의 $80{\sim}90%$를 차지하였는데 두송실의 methanol추출물과 n-hexane분획물을 1 mg/ml 처리한 시험군에서 각각 89.3, 90.8%의 유기산 생성 억제효과를 나타내었다.

Keywords