Lipid Content and Fatty Acid Composition of Commercial Fatty Processed Food(II) -Fried Instant Noodle-

시판 지방성 가공식품의 지질함량과 지방산 조성(II) - 인스탄트 유탕면을 중심으로 -

  • 김정헌 (서울특별시 보건환경연구원) ;
  • 김복순 (서울특별시 보건환경연구원) ;
  • 박건용 (서울특별시 보건환경연구원) ;
  • 김을상 (단국대학교 식품영양학과) ;
  • 이규한 (단국대학교 식품영양학과)
  • Published : 1998.02.01

Abstract

This study was performed to investigate lipid content, melting point, refractive index, fatty acid composition and energy intake from lipid of commercial fried instant noodles. Sixty five samples were collected in Seoul area, and analyzed. The average of lipid content was 16.7%, melting point and refractive index were 29$^{\circ}C$ and 1.46, respectively. The fatty acid composition mainly consisted of C16:0, C18:1 and C18:2. The ratio of P/M/S in fried instant noodles was 0.19 : 0.77 : 1.00. The average energy intake from lipid of 100g fried instant noodles was 150.3kcal.

Keywords

References

  1. 한국영양 식량학회지 v.23 시판지방성 식품의 지질함량과 지방산 조성(I) 김정현;박건용;김복순;오수경;한상운;박성배
  2. 이화여자대학교 교육대학원 석사학위논문 서울시내 중학생의 간식 섭취 실태 및 기호도 조사 장영미
  3. 고급영양학 채범석
  4. 소아과학회지 v.28 학동기 소아에 있어서의 비만증의 조사 연구 유호성;나창수
  5. 중앙대학교 석사학위논문 서울 시내 사춘기 여학생의 비만실태와 식이섭취 양상 및 일반환경 요인 과의 관계 이인열
  6. 소아과학회지 v.32 학동기 및 청소년기 소아의 비만도 조사 조규범;박순복;박상철;이동환;이상주;서성제
  7. 한국영양학회지 v.25 서울지역의 학동기 소아 및 청소년의 비만증 이환율 조사 서성제;문형남;홍수종
  8. 한국영양학회지 v.26 대도시 여고생의 비만실태와 식생활 양상에 관한 연구 김향숙;이일하
  9. Foods and Biotechnol. v.6 Ovweview of Korean Noodle Industry Kim, S. K.
  10. 식품공전 보건사회부
  11. 식품첨가물공전 보건사회부
  12. 유지영양 이양자
  13. 식품공업 v.120 미국의 새로운 식품 표시 규정과 우리의 대응자세 정해랑
  14. 식품성분표(제4개정판) 농초촌진흥청 농촌영양개선연수원
  15. 1995 국민영양조사보고서 보건복지부