Effects of Packing Materials on the Quality of Grape for Long-Term Market Circulation

장기유통을 위한 포장방법이 포도 품질변화에 미치는 영향

  • 남상영 (충북농업기술원 옥천포도시험장) ;
  • 김경미 (충북농업기술원 옥천포도시험장) ;
  • 강한철 (충북농업기술원 옥천포도시험장) ;
  • 황종택 (충북농업기술원 옥천포도시험장) ;
  • 김태수 (충북농업기술원 옥천포도시험장)
  • Published : 1998.12.01

Abstract

In order to study the effect of packing materials on the quality of fares during storage period, grapes (Campbell Early) were packed with different materials such as expendable folystyrene (EPS) box, paper board box, biopaper board box, paper board box + small box, EPS box + (EPS dish + Bio-PE film sealing), md EPS box + (EPS dish + wrap sealing). The fruit weight loss was increased with the storage period by all the treatments. Weight loss was 6.38% lower in the EPS box+ (EPS dish + Bio film sealing) during 15 days of storage and 5.53% lower in EPS box + (EPS dish + wrap sealing) than that in the EPS box. The abnormal fruits were more increased in the sealing packing than in the non-sealing packing since water transpiration was prevented in the sealing treatment. Wilting fruits were also fewer in the sealing packing than that in the non-sealing treatment. The taste and appearance quality were worsened with increasing the storage days, whereas the appearance quality of the grapes in the bio paper board box was better. Hardness was scarecely changed in the EP5 box+ (EPS dish + Bio-PE film sealing) treatment than those by the other treatments. The soluble solid and acidity showed very little change but soluble solid content was more decreased in the sealing packing than that by the non-sealing treatment.

유통을 위한 포도 보존 중 품질에 미치는 영향을 구명하여 보존기간 연장에 효과적인 적정 포장재 제작에 대한 기초자료를 얻고자 포도 캠벨얼리를 공시하여 스치로폴 상자, 마닐라상자 등 6처리를 두어 시험한 결과, 중량감소는 유통일수가 경과함에 따라 많았으며, 처리 간에는 15일 보존시 스치로폴상자에 비해 스치로폴상자+(스치로폴접시 + BioPE 필름밀봉), 스티로폴상자 + (스치로폴접시 + 랩 밀봉)처리가 적었으며, 비정상과는 밀봉구에서 많았으나, 축과는 밀봉으로 인한 수분증발 억제로 인하여 오히려 감소하였다. 외관상 품질 및 식미는 보존기간이 경과할수록 저하되었으나, 5일 보존 시에는 바이오상자 처리 포도의 품질이 우수하였고, 경도는 스티로폴상자 + (스치로폴접시 + 바이오필름) 처리에서 감소 폭이 가장 적었으며, 성분변화는 보존기간 경과에 따른 일정한 경향이 없었으며, 밀봉처리에서 당도의 감소 폭이 컷다.

Keywords