Entering and Leaving Behaviour of Fish Schools to Set-net in the Coast of Cheju Island

제주도 연안 정치망에 입·출망하는 어군의 행동

  • Kim, Seong-Hyun (College of Ocean Sciences, Cheju National University) ;
  • Kim, Mun-Kwan (Marine Research Institute, Cheju National University) ;
  • Kim, Suk-Jong (College of Ocean Sciences, Cheju National University) ;
  • Park, Jeong-Sik (College of Ocean Sciences, Cheju National University)
  • 김성현 (제주대학교 해양과학대학) ;
  • 김문관 (제주대학교 해양연구소) ;
  • 김석종 (제주대학교 해양과학대학) ;
  • 박정식 (제주대학교 해양과학대학)
  • Published : 1998.12.31

Abstract

A field experiment was carried out for fishes on entering time to a set-net, swimming speed, current speed and direction at the Dongbok-Ri coast on Cheju Island. The results of the experiment are as follows : 1. The observation results from 07:00 to 18:00 showed that coral fish, flying fish, horse mackerel, drub mackerel and striped mullet enter the set-net from 07:00 to 14:00 mainly. 2. From the result of analyzing relationships between entering time and tide, coral fish and horse mackerel tend to enter the set-net on turn of tidal current and ebb respectively. 3. The leaving rates of coral fish, flying fish, drub mackerel, and striped mullet from the set-net were 13%, 45%, 50%, and 100%, respectively but all horse mackerel remained in the net. 4. The swimming speed of coral fish, flying fish, horse mackerel and drub mackerel are 5~25cm/sec, 20~50cm/sec, 15~45cm/sec and 10~30cm/sec, respectively and their dominant speeds are 10~15cm/sec(55%), 30~35cm/sec(30%), 30~40cm/sec(60%), and 15~20cm/sec(60%), respectively.

제주도 북제주군 구좌읍 동복리 연안에 설지된 정치망 어장의 각망어구 입구에 수중 비디오 카메라를 설치하여 입구로부터 입망하는 어군의 입망시간 및 입 출망행동과 어군의 유영속도, 그리고 어장주변의 유향, 유속을 조사한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 자리돔, 날지, 전갱이, 고등어, 숭어어군은 07시부터 14시 사이에 입망되는 것을 확인하였다. 2. 어군의 입망시간과 조석과의 관계는 자리돔은 조류가 약한 전류시이고, 전갱이는 고조시와 저조시 중간의 조류가 빠른 낙조시에 주로 입망하는 경향이었다. 3. 각망에 입망한 어종별 어군의 출망비율은 숭어가 100%로 가장 컸으며 다음이 고등어 50%, 날치 45%, 자리돔 13%, 전갱이 0% 순이었다. 4. 어류의 유영속도는 자리돔 5~25cm/sec범위로서, 10~15cm/sec가 55%, 날치 20~5Ocm/sec의 범위로서, 30~35cm/sec가 30%, 전갱이 15~45cm/sec의 범위로서, 30~40cm/sec범위가 60%, 고등어 10~30cm/sec의 범위로서, 15~20cm/sec가 60%로서 가장 많은 비율을 나타냈다.

Keywords