Functional Properties of Sulfated Polysaccharides in Ascidian(Halocynthia roretzs) Tunic

우렁쉥이 껍질 중 황산화다당의 기능적 특성

  • LEE Kang-Ho (Department of Food Science and Technology, Pukyong National University) ;
  • CHOI Byeong-Dae (Department of Food Science/Institute of Marine Industry, Gyangsang National University) ;
  • HONG Byeong-Il (Department of Food Science and Technology, Pukyong National University) ;
  • JUNG Byung-Chun (Department of Food Science and Technology, Pukyong National University) ;
  • RUCK Ji-Hee (Department of Food Marketing, Chonan College of Foreign Studies) ;
  • JUNG Woo-Jin (Department of Food Marketing, Chonan College of Foreign Studies)
  • 이강호 (부경대학교 식품공학과) ;
  • 최병대 (경상대학교 식품과학과 해양산업연구소) ;
  • 홍병일 (부경대학교 식품공학과) ;
  • 정병천 (부경대학교 식품공학과) ;
  • 육지희 (천안외국어대학 식품유통과) ;
  • 정우진 (천안외국어대학 식품유통과)
  • Published : 1998.05.01

Abstract

Functional properties such as anti-blood coagulation, angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitory activity, fat binding capacity, foaming properties, emulsifying properties and chemical components of sulfated polysaccharides isolated from ascidian tunics were investigated. The sulfated polysaccharide mainly consisted of sulfate, uronic acid, protein, and chondroitin sulfate, among which chondroitin sulfate showed higher concentration while sulfate and uronic acid did lower. Compositional menosaccharides were arabinose, xylose, glucose, galactose, glucuronic acid, N-acetylgalactosamine and N-acetyglucosamine. Especially, galactose content was dominant among them. And emulsifiability and foaminess of the sulfated polysaccharide was higher than the control group. Anti-blood coagulation of sulfated polysaccharide showed with respect to APTT (Activated partial thromboplastin time). ACE inhibitory activity showed about $16.7\%$.

우렁쉥이 (Halocynthia roretzi)의 껍질에서 최근 다양한 생리적 기능이 알려진 황산화다당를 분리하여 화학성 분과 조성 당을 분석하였으며 , 기능성을 살펴보았다. 황산화다당의 황산기함량은 $2.3\%$, 황산콘드로이틴은 $25.7\%$, 그리고 uronic acid의 함량은 $5.6\%$였다. 조성당 분석결과, 5탄당으로는 arabinose $0.7\%$와 xylose가 $0.4\%$였고, 6탄당으로는 glucose가 $1.5\%$였으나. 특이하게 galactose의 함량이 $60\%$이상 검출되었다. 한편, hexosamine으로는 N-acety1gucosamine이 $9.4\%$ 및 N-acetylgalactosarnine이 $14.8\%$ 검출되었으며, uronic acid로는 D-glucuronic acid가 $10.8\%$ 검출되었다. 지방흡수력은 대조구인 chitin과 chitosan에 비하여 다소 떨어졌으며, 추출한 황산화다당의 지방흡수력은 대략 $280\%$ 정도였다. 한편 포말성 및 포말안정성은 각각 0.70 과 0.50으로 비교적 우수하였다. 유화능 및 유화안정성은 $49.2\%$$48.3\%$ 정도였으며, 황산화다당의 항혈액응고능은 APTT가 65초로 저지효과가 인정되었으나, PT저지효과는 없었다. ACE저해능의 측정 결과. 약간의 ACE저해효과가 있었으며, 채택된 실험방법에 따라 동일시료의 경우에 있어서도 저해효과 값이 차이가 있었다.

Keywords