Journal of the Korean Institute of Gas (한국가스학회지)
- Volume 3 Issue 1
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- Pages.33-40
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- 1999
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- 1226-8402(pISSN)
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- 2713-6922(eISSN)
Effective Extraction of Sea Mustard with Supercritical Carbon Dioxide
초임계 이산화탄소에 의한 미역의 효과적 추출
- Lee Seok-Hee (Department of Chemical Engineering, Pukyong National University) ;
- Cheon Jae-Kee (Department of Chemical Engineering, Pukyong National University) ;
- Ju Chang-Sik (Department of Chemical Engineering, Pukyong National University)
- Published : 1999.03.01
Abstract
The extraction characteristics of lipids from powdered sea mustard have been investigated by the use of supercritical carbon dioxide(
초임계 이산화탄소 및 보조용매를 사용하여 미역분말로부터 지방질의 추출특성을 조사하였다. 지방질의 추출속도는 미역입자가 작을수록, 압력이 높을수록, 온도가 낮을수록, 유량이 많을수록 증가하였으나, 지방질의 추출수율은 주어진 조건에서 거의 일정하였다. 본 연구의 실험범위에서 최적조건은 미역입자 300um, 초임계 이산화탄소의 온도 313K, 압력 13.8MPa 및 유량 30L/min이었고, 이 때 추출수율은