Radurization of the Microorganisms Contaminated in Beef

우육에 오염된 미생물의 감마선 살균

  • Yook, Hong-Sun (Department of Food Irradiation, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Kim, Sung (Department of Food Irradiation, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Lee, Kyong-Haeng (Department of Food Irradiation, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Kim, Yeung-Ji (Department of Food Science and Nutrition, Yeungnam College of Science and Technology) ;
  • Kim, Jung-Ok (Department of Home Economics, King Sejong University) ;
  • Byun, Myung-Woo (Department of Food Irradiation, Korea Atomic Energy Research Institute)
  • 육홍선 (한국원자력연구소 방사선식품공학연구실) ;
  • 김성 (한국원자력연구소 방사선식품공학연구실) ;
  • 이경행 (한국원자력연구소 방사선식품공학연구실) ;
  • 김영지 (영남이공대학 식품영양과) ;
  • 김정옥 (세종대학교 가정학과) ;
  • 변명우 (한국원자력연구소 방사선식품공학연구실)
  • Published : 1999.02.28

Abstract

The effects of gamma irradiation (1, 3 and 5 kGy) and packaging methods (air and vacuum) on the growth of microorganisms contaminated in beef was investigated during storage at different temperatures (-20, 4 and $25^{\circ}C$). The initial microbial population of beef was $8.0{\sim}10^2\;CFU/g$ in total aerobic bacteria, $2.0{\times}10^2\;CFU/g$ in total lactic acid bacteria, $8.0{\times}10^1\;CFU/g$ in molds, $6.0{\times}10^2\;CFU/g$ in Pseudomonas sp. and $7.0{\times}10^2\;CFU/g$ in coliforms, respectively. Gamma irradiation at 5 kGy completely eliminated pathogenic bacteria in beef. Gamma irradiation at such dose and subsequent storage at less than $4^{\circ}C$ could ensure hygienic quality prolong the microbiological shelf-life resulting from the reduction of spoilage microorganisms. The different packaging methods of beef caused negligible changes in the growth of microorganisms during storage.

우육의 사태부위를 대상으로 포장방법(함기, 진공), 저장온도(-20, 4, $25^{\circ}C$) 및 저장기간에 따른 오염미생물의 감마선 조사(1, 3, 5 kGy)에 의한 살균효과를 조사하였다. 시험 우육의 초기 미생물 오염도는 호기성 전세균 약 $8.0{\sim}10^2\;CFU/g$, 총 젖산균 약 $2.0{\times}10^2\;CFU/g$, 효모 약 $8.0{\times}10^1\;CFU/g$, Pseudomonas sp. 약 $6.0{\times}10^2\;CFU/g$이었고, 위생지표세균인 대장균군도 약 $7.0{\times}10^2\;CFU/g$으로 높은 초기 오염도를 보여 적절한 위생화 처리가 요구되었다. 감마선 살균효과에서 5 kGy 내외의 감마선 조사와 $4^{\circ}C$이하의 냉장 및 냉동저장으로 부패미생물을 살균 또는 감균시켜 저장 기간을 크게 연장시켰고, 특히 병원성 미생물의 완전 사멸 및 생육억제로 위생화 처리가 가능하였다. 한편 함기 및 진공 포장구간의 미생물 생육에서는 큰 차이를 보이지 않았다.

Keywords