Effects of Gamma Irradiation on Lipid Components, Antioxidative Enzyme Activities and ${\alpha}-Tocopherol$ in Beef

감마선 조사가 우육의 지질성분과 항산화 효소 활성도 및 ${\alpha}-Tocopherol$에 미치는 영향

  • Yook, Hong-Sun (Department of Food Irradiation, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Kim, Seung-Ai (Department of Food and Nutrition, Chungnam National University) ;
  • Chung, Young-Jin (Department of Food and Nutrition, Chungnam National University) ;
  • Kim, Jong-Goon (Department of Home Economics, King Sejong University) ;
  • Chung, Cha-Kwon (Department of Food and Nutrition, Hallym University) ;
  • Byun, Myung-Woo (Department of Food Irradiation, Korea Atomic Energy Research Institute)
  • 육홍선 (한국원자력연구소 방사선식품공학연구실) ;
  • 김성애 (충남대학교 식품영양학과) ;
  • 정영진 (충남대학교 식품영양학과) ;
  • 김종군 (세종대학교 가정학과) ;
  • 정차권 (한림대학교 식품영양학과) ;
  • 변명우 (한국원자력연구소 방사선식품공학연구실)
  • Published : 1999.02.28

Abstract

Effects of gamma irradiation on lipid components, antioxidative enzyme activities and ${\alpha}-tocopherol$ in beef (M. Semitendinosus and Longissimus dorsi) were investigated. The lipid components (total cholesterol, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, triglyceride and phospholipid) and the antioxidative enzyme activities (glutathione sulfur transferase, catalase and total superoxide dismutase) were not significantly changed by gamma irradiation up to 10 kGy (p>0.05). However, the contents of ${\alpha}-tocopherol$ in Longissimus dorsi significantly decreased with irradiation dose (P<0.05).

한우육의 사태(M. Semitendinosus)를 대상으로 감마선 조사선량(0, 1, 3, 5, 10 kGy)에 따른 지질성분과 항산화 효소 활성도 및 ${\alpha}-tocopherol$ 함량의 변화를 측정하였다. 총 콜레스테롤, LDL-콜레스테롤, HDL-콜레스테롤 및 중성지질 함량에서는 비조사군과 조사군간에 유의적인 차이를 보이지 않았다(p>0.05). 항산화 효소의 활성에서 GST, catalase, SOD 역시 비조사군과 조사군간에 유의적인 차이를 보이지 않았다(p>0.05). 한편, 등심부위의 ${\alpha}-tocopherol$ 함량은 감마선 조사선량이 증가함에 따라 유의적으로 감소되었다(P<0.05).

Keywords