Natural Occurrence of Fumonisins $B_1$ and $B_2$ in Korean Corns

한국산 옥수수의 Fumonisin $B_1$$B_2$ 오염현황

  • Yu, Chun-Cheol (National Agricultural Products Inspection Office) ;
  • Oh, Deog-Hwan (Division of Food and Biotechnology, Kangwon National University) ;
  • Park, Boo-Kil (Division of Food and Biotechnology, Kangwon National University)
  • 유춘철 (국립농산물검사소) ;
  • 오덕환 (강원대학교 농업생명과학대학 식품.생명공학부) ;
  • 박부길 (강원대학교 농업생명과학대학 식품.생명공학부)
  • Published : 1999.06.30

Abstract

One hundred and ninety seven corn samples, which collected from each local province in Korea between 1995 and 1996, were analyzed for fumonisin $B_1\;(FB_1)$ and $B_2\;(FB_2)$ contamination using fluometric HPLC. $FB_1$ and $FB_2$ were detected in 143 (72.6%) and 128 (62.4%) samples from 197 samples at the concentrations ranging from 0 to $224.2\;{\mu}g/g$ for $FB_1$ and from 0 to $60.0\;{\mu}g/g$ for $FB_2$, respectively. The total fumonisin levels analyzed from 143 samples were 15.4, 37.5 and 14% for concentrations below $10\;{\mu}g/g$, above $10\;{\mu}g/g$ and above $30\;{\mu}g/g$, respectively. The total fumonisin levels containing above $10\;{\mu}g/g$ were detected the highest concentration with 53.2% in samples collected from Kangwon, and followed by Kyeongki (45.0%), Cheonbuk (40.0%), Chungbuk (26.9%) and Kyeongbuk (11.1%). The total fumonisin level containing above $10\;{\mu}g/g$ in samples collected in 1996 was higher than that in 1995. Both fumonisin $B_1$ and $B_2$ from samples collected in 1995 were detected higher than that in 1996 and $FB_1$ was detected the highest level in samples collected from Kyeongki province and followed by Kangwon, Cheonbuk, Chungbuk and Kyeogbuk (11.1%). Also, similar results were observed in $FB_2$.

한국산 사료용 옥수수로부터 fumonisin $B_1$$B_2$ 오염 분포 현황을 조사하기 위하여 여러 지역에서 시료를 채취한 후 HPLC의 형광검출기를 이용하여 분석하였다. 분석된 197개 시료 중에서 fumonisin독소의 오염범위와 평균치는 $FB_1$이 72.6%인 143개, $FB_2$는 62.4%인 128개가 오염되었으며 그 범위는 각각 $0{\sim}224.2\;{\mu}g/g$$0{\sim}56.98\;{\mu}g/g$을 나타내었다. 각도별로 생산되는 옥수수의 총 fumonisin오염상황은 143개 시료중 $1\;{\mu}g/g$ 이하의 오염은 15.4%, $10\;{\mu}g/g$ 이상의 오염은 37.5% 그리고 $30\;{\mu}g/g$ 이상의 오염은 14%를 각각 나타내었으며 각도별 $10\;{\mu}g/g$ 이상의 오염율을 살펴보면 강원도가 52.3%로 가장 높았고 경기(45.0%), 전북(40.0%), 충북(26.9%) 및 경북(11.1)의 순으로 나타났다. 또한 각도에서 수집한 옥수수로부터 연도별로 총 fumonisin독소의 농도별 오염현황을 조사한 결과 1996년산이 1995년산에 비하여 $10\;{\mu}g/g$이상 검출된 시료가 더많은 것으로 나타났으며 연도별 평균 fumonisin $B_1$$B_2$의 오염현황은 모두 1995년산이 1996년산에 비하여 현저히 높게 나타났으며 $FB_1$은 1995년도에 분석한 시료에서는 평균 오염수준이 경기, 강원, 전북, 충북 및 경북의 순으로 높게 나타났고 1996년산은 평균 오염수준이 강원, 경북, 전북 및 경기의 순으로 나타났으며 $FB_2$의 경우도 비슷한 경향을 나타내었다.

Keywords