Changes in Color, Protein Content, Solubility, Foaming Capacity and pH of Desugarized Brolier and Porcine Plasma Powder During Storage at Room Temperature

탈당(脫糖)된 육계와 돼지 혈장분(血漿粉)의 상온 저장에 따른 색깔, 단백질 함량, 용해도, 기포력과 pH 변화

  • Lee, Jae-Jun (Food Science and Technology Department and Institute of Food Biotechnology Seoul National University of Technology) ;
  • Yi, Young-Hyoun (Food Science and Technology Department and Institute of Food Biotechnology Seoul National University of Technology)
  • 이재준 (서울산업대학교 식품공학과 및 식품생물공학연구소) ;
  • 이영현 (서울산업대학교 식품공학과 및 식품생물공학연구소)
  • Published : 1999.06.30

Abstract

Broiler and porcine blood plasma were desugarized by GOD (glucose oxidase 10 units/g) or baker's yeast (0.3% w/w) and dried. The color, biuret protein content, solubility, foaming capacity and pH of desugarized blood plasma powder during storage at room temperature were investigated. Desugarized plasma powder was lighter and less red and yellow than the control group (P<0.05). Biuret protein content and solubility of deglucosed plasma powder were higher than the control. Biuret protein content and solubility of all samples decreased during storage (P<0.05). Generally, deglucosed samples showed better foaming capacity than the controls (P<0.05). The pH of deglucosed broiler samples by yeast and porcine samples were decreased just after initial increasing, while the pH of other broiler powder was continuously decreased during storage. Deglucosed porcine powder always showed higher pH values than the control (P<0.05). Overall, desugatization of broiler or porcine blood plasma before drying improved color, biuet protein content, solubility and foaming capacity.

GOD (glucose oxidase)나 제빵용 효모를 사용하여 포도당이 제거된 육계와 돼지 혈장분의 상온 저장중 색깔, biuret 단백질 함량, 용해도, 기포력과 pH의 변화를 조사하였다. 혈장분의 종류와 혈당 제거 법과는 상관없이 실험기간 동안 혈당이 제거된 혈장분은 해당 대조구보다 "L" 값이 같거나 높았으며 "a" 값과 "b"값은 낮았다(P<0.05). 축종 또는 혈당 제거 방법과는 상관없이 탈당된 모든 시료의 단백질 함량과 용해도는 상온 저장중 해당 대조구보다 항상 높았고 저장 기간이 경과할수록 감소하는 경향을 보였다(P<0.05). 대체적으로 탈당된 육계와 돼지 혈장분 기포력은 해당 대조구와 비슷하거나 높았다. 그러나 돼지 혈장분의 기포력은 육계 혈장분과는 다르게 실험기간 동안 탈당된 돼지 혈장분과 상응하는 대조구는 큰 차이를 나타내지 않았다(P<0.05). 육계 대조구와 GOD로 혈장 포도당을 제거한 육계 혈장분의 pH는 저장기간이 지남에 따라 감소하였지만 효모로 포도당을 제거한 육계 혈장분과 모든 돼지 시료의 pH는 실험 기간중 증가하였다가 감소하였다. GOD로 포도당을 제거한 육계 혈장분이 해당 육계 시료 보다 낮은 pH값을 보인 반면 돼지 혈장분에서는 대조구가 상응하는 실험구보다 항상 낮은 pH 값을 나타내었다(P<0.05). 육계와 돼지 혈장의 포도당을 제거한 후 혈장을 건조시키면 혈장분의 색깔, biuret 단백질 함량, 용해도 그리고 기포력을 증진시킬 수 있었다.

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