Protective Effect of Selected Amino Acids and Food Extracts on Ethanol Toxicity Decrement in Rat Liver

일부 아미노산과 식품 추출물의 에탄올 간독성에 대한 보호효과

  • Lee, Ja-Hyun (Korea Food and Drug Administration) ;
  • Kim, N.K. (Korea Food and Drug Administration) ;
  • Lee, Do-Youn (Center for Advenced Food Science and Technology (CAFST) Graduate School of Biotechnology, Korea University) ;
  • Lee, Cherl-Ho (Center for Advenced Food Science and Technology (CAFST) Graduate School of Biotechnology, Korea University)
  • 이자현 (식품의약품안전청) ;
  • 김낙경 (식품의약품안전청) ;
  • 이도연 (고려대학교 생명공학원 식품가공핵심기술연구센터) ;
  • 이철호 (고려대학교 생명공학원 식품가공핵심기술연구센터)
  • Published : 1999.06.30

Abstract

An rat liver enzyme test was carried out in order to investigate preventing effect of selested amino acids and some food extracts on ethanol induced liver toxicity in vitro. Solutions of aspartic acid, arginine, glutamic acid were prepared and treated on ethanol treated rat liver preparation. Protective effect of amino acids on lipid peroxidation was determined. Same experiments were conducted using aqueous extracts of Dried soybean sprout, Dried Alaskan pollack and Ganoderma lucidum. The TBA value indicating the lipid peroxidation decreased significantly (p<0.05) by addition of aspartate, glutamate and arginine, repectively at concentrations of $6.25{\sim}50\;{\mu}g/mL$. Similar results were observed by adding the aqueous extracts of Soybean sprout, dried Alaskan pollack and Ganoderma lucidum. The aqueous extracts added after ethanol treatment presemted more effect than added before the treatment.

본 실험에서는 aspartate, arginine, glutamate가 에탄올로 처리한 간세포에 대한 lipid peroxidation의 변화를 비교분석하고 예로부터 숙취제거 식품으로 잘 알려진 콩나물, 북어 및 영지버섯 추출액의 in vitro 실험을 통하여 에탄올로 처리된 간세포에 대한 lipid peroxidation 변화를 보았다. 또한 에탄올처리에 대한 숙취제거 식품의 처리순서에 따른 lipid peroxidation의 변화를 보았다. S9분획(간세포)에 에탄올(0.56 M)을 $50\;{\mu}L$씩 처리한 후 아미노산용액과 식품추출물을 6.25, 12.5, 25, 50 mg/mL 농도로 처리하였다. 이 실험의 결과는 다음과 같다. Aspartate, arginine, glutamate중 arginine이 가장 큰 간 보호 효과를 나타내었다. 콩나물, 북어, 영지의 단백질 함량은 콩나물이 $8.916\;{\mu}g/mL$으로 가장 많았다. 콩나물, 북어, 영지중에서 콩나물 추출물이 가장 큰 간 보호 효과를 나타내었다. 각각의 식품추출물을 에탄올 다음에 처리하였을 경우 전처리보다 간 보호 효과가 더욱 증가하는 경향을 나타내었다.

Keywords