Natural Occurrence of Fumonisin $B_{1}$ and $B_{2}$ in Corns Imported from U.S.A

미국산 옥수수의 Fumonisin $B_{1}$$B_{2}$ 오염현황

  • Yu, Chun-Cheol (National Agricultural Products Inspection Office) ;
  • Oh, Deog-Hwan (Division of Food and Biotechnology, Kangwon National University) ;
  • Park, Boo-Kil (Division of Food and Biotechnology, Kangwon National University)
  • 유춘철 (국립농산물검사소) ;
  • 오덕환 (강원대학교 농업생명과학대학 식품.생명공학부) ;
  • 박부길 (강원대학교 농업생명과학대학 식품.생명공학부)
  • Published : 1999.08.31

Abstract

Eighty corn samples, which imported from U.S.A between 1995 and 1996, were analyzed for fumonisin $B_{1}\;(FB_{1})$ and $B_{2}\;(FB_{2})$ contamination. The total fumonisin level and mean from 80 imported samples showed 0(limited detection level)-$65.9\;{\mu}g/g$ mgand $6.9\;{\mu}g/g$, respectively. $FB_{1}$ was detect in 57 (71.3%) from 80 samples at the concentrations ranging from 0 to $48.8\;{\mu}g/g$, while $FB_{2}$ was detected in 49(61.3%) at concentrations ranging from 0 to $17.1\;{\mu}g/g$. The total fumonisin incidence analyzed from 80 samples were 37.5%, 42.6 and 19.9% for concentrations ranging from below $1\;{\mu}g/g$, between 1.1 and $10\;{\mu}g/g$ and above $30\;{\mu}g/g$, respectively. The total fumonisin level containing below $1\;{\mu}g/g$ from samples imported in 1995 and 1996 was 47.7% (21/44) and 29.4 (10/34), while total fumonisin level containing above $10{\mu}g/g$ was 47.77% (21/44) and 29.4 (10/34), respectively. In the meanwhile, the fumonisin $B_{1}$ and $B_{2}$ containing below $1\;{\mu}g/g$ from 80 samples imported between 1995 and 1996 was 38.8% and 67.5%, while fumonisin $B_{1}$ and $B_{2}$ containing above $10{\mu}g/g$ was 12.5% and 5%, respectively.

1995년과 1996년도에 미국에서 수입한 옥수수 80점을 수집하여 $fumonisin\;B_{1}$$B_{2}$의 오염현황을 조사하였다. 검색된 총 80점의 수입옥수수로부터 총 fumonisin독소의 오염범위와 평균치는 0(검출한계 이하농도)${\sim}65.9\;{\mu}g/g$$6.9\;{\mu}g/g$을 각각 나타내었고, $FB_{1}$은 80개 시료 중에서 71.3%인 57개의 시료, $FB_{2}$는 61.3%인 49개가 각각 오염되었으며, $FB_{1}$$FB_{2}$의 오염범위는 $0{\sim}48.8\;{\mu}g/g$$0{\sim}\;17.1\;{\mu}g/g$을 각각 나타내었다. 수입산 옥수수의 총 fumonisin 오염상황은 옥수수시료 80점중 $1\;{\mu}g/g$ 이하의 오염은 37.5%, $1.1{\sim}10\;{\mu}g/g$의 오염은 42.6%로 전체의 80.1%를 차지하였으며, $10\;{\mu}g/g$ 이상의 오염은 19.9%를 각각 나타내었다. 또한, 1995년과 1996년에 수입한 옥수수로부터 연도별 총 fumonisin독소의 오염현황을 조사한 결과 $1\;{\mu}g/g$ 이하농도로 검출된 시료는 1995년산이 47.7%(21/44)로 1996년산 29.4%(10/34)에 비하여 훨씬 많았고 $10.0\;{\mu}g/g$이상의 농도로 검출된 시료에서는 1996년산이 23.5%(8/34)로 1995년산의 20.5%(9/44)에 비하여 약간 많은 것으로 나타났다. 한편, 1995년과 1996년에 수입한 옥수수로부터 fumonisin과 $B_{1}$$B_{2}$의 오염현황을 농도별로 나누어 분석한 결과 분석된 총옥수수시료 80점 중에서 $1\;{\mu}g/g$ 이하의 오염은 $FB_{1}$이 38.8%, $FB_{2}$가 67.5%를 나타내었고 $10{\mu}g/g$ 이상의 오염은 $FB_{1}$이 12.5%, $FB_{2}$가 5%를 각각 나타내었다.

Keywords