Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 31 Issue 4
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- Pages.899-905
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- 1999
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- 0367-6293(pISSN)
Isolation and Characterization of Lectin from Aloe vera
Aloe vera 중의 렉틴의 분리 및 특성
- Park, Won-Bong (College of Natural Science, Seoul Women's University) ;
- Park, Jeong-Yun (College of Natural Science, Seoul Women's University)
- Published : 1999.08.31
Abstract
The lectins from mucilaginous jelly and green epidermis of Aloe vera were isolated by gel and affinity chromatography. The molecular weights of the lectins were determined by SDS-PAGE. The molecular weights of the lectins from mucilaginous jelly isolated by Sephadex G-100 were 58.7 kD and 33.3 kD, and that isolated by acid-treated Sepharose 4B was 176.4 kD. The molecular weights of the lectins from epidermis isolated by Sephadex G-100 were 221.1, 54.0 and 32.5 kD respectively. And that isolated by acid-treated Sepharose 4B was 222.0 and 158.0 kD. The agglutinating activity of lectin from jelly was inhibited by D-galactose, lactose and D-galactosamine, but that from epidermis was not inhibited by lactose. The activity was stable at the pH range of
Aloe vera의 점액성의 젤리 및 녹색의 표피로부터 gel chromatography 및 친화크로마토그래피를 이용하여 렉틴을 분리하여 SDS-PAGE에 의하여 분자량을 확인하였다. 젤리로부터 분리된 물질을 전기영동한 결과, Sephadex G-100으로 정제한 경우, 58.7 kD와 33.3 kD의 분자량에서 band가 나타났고, 산처리한 Sepharose 4B column으로 정제한 렉틴의 경우에는 176.4 kD의 band가 나타났다. 표피로부터 분리된 물질을 전기영동한 결과, Sephadex G-100으로 정제한 경우, 221.1 kD, 54.0 kD, 32.5 kD에서 넓은 band가 나타났으며, 산처리 한 Sepharose 4B column으로 정제한 경우에는 222.0 kD 및 158.0 kD의 band가 나타났다. 산처리한 Sepharose 4B로부터 분리된 렉틴에 대한 당의 적혈구 응집력 억제효과를 측정한 결과, 젤리의 경우, D-galactose, lactose, D-galactosamine과 특이성이 있는 것으로 나타났으며, 그 중 lactose와 가장 큰 특이성이 있는 것으로 나타났다. 그러나, 표피의 경우에는 D-galactose, D-galactosamine에만 특이성이 있는 것으로 나타났으며, 젤리와는 달리 lactose와는 특이성이 없는 것으로 나타났다. 친화크로마토그래피로부터 분리된 렉틴에 대한 pH의 영향을 측정한 결과, 젤리와 표피로부터 얻은 시료 모두 pH