Development of Analysis Method of Gardenia Yellow as Natural Colorants and Content Survey in Commercial Foods by HPLC

HPLC를 이용한 천연착색료인 치자황색소의 분석법 개발 및 시판 식품중 함유량조사

  • Kim, Hee-Yun (Division of Natural Food Additives, Korea Food and Drug Administration) ;
  • Kim, So-Hee (Division of Natural Food Additives, Korea Food and Drug Administration) ;
  • Hong, Ki-Hyoung (Division of Natural Food Additives, Korea Food and Drug Administration) ;
  • Lee, Chul-Won (Division of Natural Food Additives, Korea Food and Drug Administration) ;
  • Kim, Kil-Saeng (Division of Natural Food Additives, Korea Food and Drug Administration) ;
  • Ha, Sang-Chul (Department of Confectionary Decoration, Taegu Future College) ;
  • Jo, Jae-Sun (Department of Food Science and Technology, Kyung Hee University)
  • 김희연 (식품의약품안전청 식품첨가물평가부 천연첨가물과) ;
  • 김소희 (식품의약품안전청 식품첨가물평가부 천연첨가물과) ;
  • 홍기형 (식품의약품안전청 식품첨가물평가부 천연첨가물과) ;
  • 이철원 (식품의약품안전청 식품첨가물평가부 천연첨가물과) ;
  • 김길생 (식품의약품안전청 식품첨가물평가부 천연첨가물과) ;
  • 하상철 (대구미래대학 제과데코레이션과) ;
  • 조재선 (경희대학교 식품공학과)
  • Published : 1999.08.31

Abstract

A simple and practical method for the determination of gardenia yellow in foods was developed. In this method, analysis of gardenia yellow in food products has been carried out by the detection of crocetin and/or geniposide as indicator compounds. As a new analytical method for gardenia yellow, we adopted crocetin, which is produced from colored components of gardenia yellow by alkaline hydrolysis, as an indicator compound. The analysis of gardenia yellow was performed by reverse phase high performance liquid chromatography using a Capcell pak $C_{18}$ column at wave length 240 nm (geniposide) and 435 nm (crocetin). The recovery rates of geniposide and crocetin were found to be 93.4% and 87.8% for Dan Mu Ji, 90.2% and 85.9% for milk, 92.8% and 86.5% for snack, respectively. With this method, the range of crocetin and geniposide contents $({\mu}g/g)$ were as follows: $ND{\sim}1.7$ and $ND{\sim}14.1$ for Dan Mu Ji, $ND{\sim}0.2$ and $ND{\sim}13.6$ for milk, $ND{\sim}1.6$ and $ND{\sim}0.9$ for snack, respectively. The detection limits of crocetin and geniposide were 0.07 ${\mu}g/g$ and 0.05 ${\mu}g/g$, respectively.

식품중 공정시험법이 확립되어 있지 않은 치자황색소를 우리실정에 적용 가능한 시험방법을 개발, 확립함과 동시에 확립된 시험방법을 토대로 시중에서 유통되고 있는 일부 가공식품에 대하여 분석한 결과는 다음과 같다. 치자황색소 분석은 crocetin과 geniposide을 지표물질로 하여 역상계 칼럼인 Capcell Pak $C_{18}$을 이용하여 HPLC분석을 수행하였으며, crocetin은 상관계수(r) = 0.9997, 재현성 RSD 0.19, 검출한계 $0.07\;{\mu}g/g$, geniposide는 상관계수(r) = 0.9990, 재현성 RSD 0.22, 검출한계 $0.05\;{\mu}g/g$으로 매우 양호하였으며, 또한 확립된 HPLC분석방법으로 시중에서 유통되고 있는 단무지 60품목, 가공우유 20품목 및 스넥 12품목등 총 92품목을 분석한 결과, crocetin의 경우 단무지는 회수율 87.8%, 38품목은 불검출, 22품목에서 $0.1{\sim}1.7\;{\mu}g/g$이 검출, 우유는 회수율 85.9%. 10품목은 불검출, 10품목에서 $0.1\;{\sim}\;0.2\;{\mu}g/g$이 검출되었으며, 스넥은 회수율 86.5%, 10품목은 불검출 2품목에서 $1.5\;{\sim}\;1.6\;{\mu}g/g$이 검출되었다. Geniposide의 경우 단무지는 회수율 93.4%, 39품목은 불검출, 21품목에서 $1.5{\sim}14.1\;{\mu}g/g$이 검출, 우유는 회수율 90.2%, 10품목은 불검출, 10품목은 $0.5\;{\sim}\;13.6\;{\mu}g/g$이 검출되었으며, 스넥은 회수율 92.8%, 10품목은 불검출, 2품목은 각각 $0.9\;{\mu}g/g$이 검출되었다. 이상의 시험결과로서 본 연구에서 확립된 시험방법은 식품중 치자황색소 분석 공정시험법으로 활용할수 있으며, 또한 식품에 대한 사용기준 준수여부 확인 및 식품 품질관리에 크게 기여할 수 있을 것으로 기대된다.

Keywords