Antifungal Activity of EDTA and Combinatory Synergism of EDTA with Polygodial against Saccharomyces cerevisiae

Saccharomyces cerevisiae에 대한 EDTA의 항진균 활성 및 EDTA와 Polygodial 간의 병용 효과

  • Lee, Sang-Hwa (Korea Research Institute of Bioscience & Biotechnology) ;
  • Lee, Jae-Ran (Korea Research Institute of Bioscience & Biotechnology) ;
  • Kim, Chang-Jin (Korea Research Institute of Bioscience & Biotechnology)
  • Published : 1999.08.31

Abstract

The antifungal activity of ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA), an antioxidative food preservative, was investigated against Saccharomyces cerevisiae. At the general condition for antifugal test, EDTA exhibited the minimum inhibitory concentration (MIC) of 200 ${\mu}g/ml$ and the minimum fungicidal concentration (MFC) of 6,400 ${\mu}g/mL$, As seen with the antibacterial activity, the antifungal activity of EDTA was greatly decreased by high inoculum size, acidic medium, and cation ($Ca^{++},\;or\;Mg^{++}$) added to medium. On the other hand, when EDTA was combined with polygodial isolated from natural food spice, they showed strong synergism on the antifungal activity. Further, the diminishing antifungal activity of EDTA by high inoculum size, acidic medium, and cation ($Ca^{++}\;or\;Mg^{++}$) added to medium was considerably improved by the combination with polygodial.

식품에서 산화 방지제로 사용되고 있는 EDTA를 이용하여 Saccharomyces cerevisiae에 대한 항진균 활성을 조사하였다. 그 결과 일반적인 항진균 측정 조건에서 EDTA의 MIC(정균 농도) 및 MFC(살균 농도)값은 각각 200 ${\mu}g/mL$과 6,400 ${\mu}g/mL$로 나타났다. 또한 EDTA의 항진균 활성은 항세균 활성에서 알려진 바와 같이 높은 종균 농도, 산성 배지, 배지에 첨가된 금속 이온($Ca^{++},\;Mg^{++}$)에 의해 크게 감소하였다. 한편 EDTA를 천연 식품 양념으로부터 분리된 polygodial과 병용한 결과 Saccharomyces cerevisiae에 대한 그들의 항진균 활성은 상호 상승적으로 증가하였다. 또한 종균 농도, 배지 pH, 금속 이온($Ca^{++},\;Mg^{++}$)의 배지 첨가와 같은 측정 조건에 따른 EDTA의 항진균 활성 감소는 polygodial과 병용에 의해 크게 개선되었다.

Keywords