Volatile Flavor Characteristics of Propolis

Propolis의 휘발성 향기 성분 특성

  • 송효남 (한국식품개발연구원 특용작물이용팀) ;
  • 김영언 (한국식품개발연구원 특용작물이용팀) ;
  • 황인경 (서울대학교 식품영양학과) ;
  • 안승요 (서울대학교 식품영양학과)
  • Published : 1999.10.31

Abstract

Propolis is a resinous bee-hive product that honeybees collect from plant exudates, flower and leaves. Flavor characteristics of two varieties of propolis collected from different plant origins, falseacacia(Robinia psedoacacia L.) and chestnut tree(Castanea crenata), were analyzed using Aroma Scan and GC/MS. Two varieties of propolis were grouped with quite different aroma profiles by Aroma Scan. Fifty five flavor compounds were identified by GC/MS, of which 44 compounds were found from the propolis of falseacacia and 47 compounds from chestnut tree. Five aldehydes, eight alcohols. five ketones, three esters, one fatty acid, twenty seven hydrocarbons. two terpenes and four phenolic derivatives were identified. Thirty six compounds including benzaldehyde, cinnamyl alcohol, eudesmol and benzyl benzoate were detected in both propolis, eight compounds including geraniol and n-undecane only in propolis of falseacacia and eleven compounds including piperitenone and valencene only in chestnut tree.

밀원식물을 달리하여 채집된 두 종류의 국내산 propolis의 향기성분을 Aroma Scan과 GC/MS로 분석하였다. Aroma Scan으로 아까시나무와 밤나무 유래의 두 propolis는 서로 다른 향기를 지닌 것을 확인하였다. GC/MS 분석한 propolis의 향기 성분은 아까시나무 유래 Propolis의 44종과 밤나무 유래 propolis의 47종을 포함한 총 55종이 검출되었다. Aldehydes 5종, alcohols 8종. ketones 5종, esters 3종. fatty acid 1종을 비롯하여 27종의 hydrocarbons과 2종의 terpenes 및 4종의 phenolic derivatives가 검출되었다. Benzaldehyde, cinnamyl alcohol, eudesmol 및 benzyl benzoate 등을 포함한 36종의 화합물은 두 시료에서 공통적으로 검출되었고, geraniol과 n-undecane을 포함한 8종의 성분은 아까시나무 유래의 propolis에서만 동정되었으며, piperitenone과 valencene을 포함한 11종의 화합물은 밤나무 유래의 propolis에서만 검출되어 밀원 식물에 따라 향기성분에 차이가 있는 것으로 나타났다.

Keywords