Analysis of Essential Oils from the Peel of Mandarine (Citrus unshiu Marc. Var. Okitsu)

온주 밀감의 껍질로부터 정유의 분리 및 분석

  • Kim, Yu-Kyoung (Agricultural Environment Research Division, Cheju-do Agricultural Research and Extension Services) ;
  • Hyun, Seung-Won (Agricultural Environment Research Division, Cheju-do Agricultural Research and Extension Services) ;
  • Ko, Young-Hwan (Department of Food Science and Engineering, Instiute of Life Science, Cheju National University)
  • 김유경 (제주도농업기술원 농업환경과) ;
  • 현승원 (제주도농업기술원 농업환경과) ;
  • 고영환 (제주대학교 식품공학과 . 생명과학연구소)
  • Published : 1999.10.31

Abstract

Essential oils were isolated from the peel of mandarin (Citrus unshiu Marc. Var. Okitsu) cultivated in Cheju Island. Among three different isolation methods investigated, simultaneous distillation gave higher yield 1.14%(w/w) than solvent extraction or cold pressing. The densities of essential oils were between 0.8409 and 0.8530, which showed no significant effect of the isolation methods. Some variations in the number of constituents detected and the content of d-limonene in the peel oils were observed depending upon the isolation methods. The citrus fruit was collected seasonally from the field and used as a sample for analysis. The peel thickness and the peel content of citrus fruit were around 2 mm and about 17% on wet weight basis, respectively, in harvest season. The maximum yield of essential oils was obtained in September from citrus peels just prior to ripeness and thereafter the yield had a tendency of decrease but remained over 1%(w/w). The relative content of d-limonene, the major constituent of citrus peel oils. increased gradually with ripening up to 68.69%(relative peak area, RPA). The other minor constituents were ${\gamma}-terpinene,\;{\beta}-elemene$, farnesene, hexadecanoic acid, ${\alpha}-pinene,\; {\beta}-myrcene$ and linalool in the decreasing order of their own contents of 7.75, 2.96, 2.29, 1.76, 1.63, 1.56 and 1.46%(RPA).

제주도산 흥진조생 온주 밀감의 껍질 중에 함유된 정유의 분리 수율 및 성분을 조사하였다. 증류법, 저온압착법 그리고 용매추출법으로 온주 밀감의 껍질로 부터 정유를 분리하여, 각 방법에 따른 수율을 조사 비교한 결과, 증류법을 이용했을 때에 1.14%(w/w)로 가장 높았으며, 정유의 비중은 $0.8409{\sim}0.8530$이었다. 정유 중에서 검출된 성분 수는 $51{\sim}107$개, 그리고 주요 성분인 d-limonene 함량은 $47.6{\sim}68.6%$ (relative peak area, RPA)로 분리 방법에 따라 다소 차이가 있었다. 감귤의 성숙단계별로 시료를 채취하며 분석한 결과, 완숙기에 이르렀을 때 과피의 두께는 2mm 내외, 과피율을 약 17%(w/w)에 상당하였다. 정유의 수율은 감귤이 완숙되기 직전인 9월에 최대치를 나타내었고, 그 이후 약간 감소하는 경향을 보였으나. 습윤 과피중량 기준으로 1%(w/w) 이상의 수준을 유지하였다. 이는 정유 함유량이 완숙되기 직전에 가장 많으며, 껍질중에는 적어도 1%(w/w) 이상의 정유가 함유되어 있음을 나타낸다. 정유의 주요 구성분인 d-limonene 함량은 과실이 성숙함에 따라 점차 증가하여 최고68.69%(RPA)에 도달하였다. 그이외에 ${\gamma}-terpinene,\;{\beta}-elemene$, farnesene, hexadecanoic acid, ${\alpha}-pinene,\/{\beta}-myrcene$ 그리고 linalool이 각각 7.75, 2.96, 2.29, 1.76, 1.63, 1.56, 1.46%(RPA)씩 차지하고 있는 것으로 나타났다.

Keywords