Production and Characteristics of Fermented Soy Sauce from Mountain Herbs

산채류를 이용한 양조간장의 제조 및 특성

  • Kang, Il-Jun (Department of Food Science and Nutrition, Hallym University) ;
  • Ham, Seung-Shi (Division of Food and Biotechnology, Kangwon National University) ;
  • Chung, Cha-Kwon (Department of Food Science and Nutrition, Hallym University) ;
  • Lee, Sang-Young (Division of Food and Biotechnology, Kangwon National University) ;
  • Oh, Deog-Hwan (Division of Food and Biotechnology, Kangwon National University) ;
  • Do, Jae-Joon (Samyang Foods Co., Ltd.)
  • 강일준 (한림대학교 식품영양학과) ;
  • 함승시 (강원대학교 식품 생명공학부) ;
  • 정차권 (한림대학교 식품영양학과) ;
  • 이상영 (강원대학교 식품 생명공학부) ;
  • 오덕환 (강원대학교 식품 생명공학부) ;
  • 도재준 (삼양식품(주))
  • Published : 1999.10.31

Abstract

Soy sauce was fermented with the addition of mountain edible herbs, Ligularia fischeri, Codonopsis lanceolata and Symphytum officinale. In general, the total nitrogen content of soy sauce was increased with the increment of the amount of added mountain herbs. The mineral contents of calcium and potassium in the soy sauce after four months of aging at 20% substitution of Codonopsis lanceolata were increased by 1.3 and 1.5 times, respectively. With 10% substitution of mountain herb mixtures, the contents of tyrosine and arginine were increased by about 2 times as compared to the control. In the Rec assay system, antimutagenic effect of soy sauce with 10 and 20% substitution of Codonopsis lanceolata was higher than other samples. The results of sensory evaluation revealed that overall acceptability of soy sauce with 7% substitution of Codonopsis landeolata and 5% of mountain herb mixture exceeded other groups of samples.

더덕, 곰취, 컴프리를 사용하여, 총질소함량을 기준으로 소맥대신 이들 산채류를 일정비율로 대체하여 더덕 및 산채혼합 간장을 제조하여 그 특성을 살펴보았다. 제조된 간장의 총 질소함량은 일반적으로 산채 대체량의 증가에 따라 증가하였다. 숙성 4개월 후의 무기질 함량에 있어 더덕 20% 대체간장은 Ca, K 함량이 각각 1.3배, 1.5배의 증가율을 나타내었으며, 산채혼합 10% 대체간장도 Ca 함량이 1.5배 증가하였다. 대체량 별로 아미노산 함량 변화를 살펴보면 더덕간장 10% 대체군의 경우 threonine과 aspartic acid가, 산채혼합 10% 대체군은 tyrosine과 arginine이 높은 증가율를 나타내었다. Rec assay system을 이용한 항돌연변이 시험에서, 더덕간장은 10%와 20% 대체군이, 산채혼합 간장은 7%와 10% 대체군이 다른 시료에 비해 높은 항돌연변이성을 나타내었다. 관능검사 결과. 전체적 기호도에 있어 더덕간장은 7% 대체군, 산채혼합 간장은 5% 대체군이 가장 우수하였다.

Keywords