Modified Atmosphere Packaging of Peaches (Prunus persica L. Batsch) for Distribution at Ambient Temperature

복숭아의 상온유통을 위한 기능성 포장기법

  • Published : 1999.10.31

Abstract

Modified atmosphere packaging of peaches(Prunus persica L. Batsch) was investigated to extend their freshness during distribution. Peaches were packaged in the PE film(20LD, 40LD), the PE film modified by addition of 5%(w/w) zeolite(20CK, 40CK), and the PE film containing $Purafil^{\circledR}$ sachet(20LP, 40LP). Quality indexes of peaches during storage at $20^{\circ}C$ were measured in terms of weight loss, soluble solids content, pH, titratable activity, firmness, color and sensory properties. Gas composition and ethylene content In the film bags changed rapidly at the early stage of storage. Within 8 days, weight loss of the unpacked control increased upto ll.8% but those of the packaged remained below 2%. There was no significant difference in soluble solids content and pH in all the treatments. Ethanol content of peaches packed in 40LD was 12.88 mL/kg and acetaldehyde content in 40CK was $160\;{\mu}L/kg$ for 8 days. Peaches packed in 20CK showed a good visual and sensory Quality. The result suggested that active packaging treatment such as 20CK could be used for extending freshness of peaches during transport period at ambient temperature.

여름철에 생산되는 '미백' 품종 복숭아의 기존 유통조건을 고려하여 $20^{\circ}C$에 저장하면서 기능성 MA 포장기법의 적용효과를 실험하였다. 필름 포장내의 ${O_2}$${CO_2}$ 함량은 포장 후 7시간까지 급격히 변하였으며 에틸렌도 밀봉 직후 급격히 증가하여 40LD 포장구가 64.2 ppm까지 증가하였다. 저장중 품질변화 측정에서 대조구의 중량손실은 저장 8일 후 11.8%였으나 포장구는 2.0% 이하의 수준이었다. 가용성고형분, pH 등 에서는 처리구간에 유의적인 차이가 나타나지 않았으나, 산도는 20CK 포장구가 저장 8일 후 0.25%로 가장 높게 유지되었고 경도 역시 20CK가 20LP 포장구와 더불어 높게 유지되었다. 과피색은 20CK의 복숭아가 Hunter 'L' 값을 높게 유지하였다. 저장 중 혐기호흡으로 생성되는 아세트알데히드와 에탄올은 각각 40LD와 40CK 포장구가 높았으며 20CK는 포장구중 가장 낮은 수준을 유지하였다. 20CK 포장구는 외관 및 관능적 품질에서도 높은 평가를 받아서 상품성 유지에 효과적인 것으로 나타났다. 결과적으로 여름철 복숭아의 유통을 위한 포장처리구중 20CK 포장구가 종합적인 품질 측면에서 상품성이 높게 유지되어 단기간 상온유통용 포장방법으로 적용이 가능하다고 판단되었다.

Keywords