한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제31권6호
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- Pages.1529-1535
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- 1999
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- 0367-6293(pISSN)
투과성 증진 방법과 펄스전기장의 병합처리에 의한 Phaffia rhodozyma로부터의 Carotenoid 추출
Extraction of Carotenoid from Phaffia rhodozyma by Combining Permeabilizing Methods and Pulsed Electric Fields Treatments
- 김남훈 (연세대학교 생명공학과 및 생물산업소재연구센타) ;
- 신정규 (연세대학교 생명공학과 및 생물산업소재연구센타) ;
- 이석훈 (연세대학교 생명공학과 및 생물산업소재연구센타) ;
- 조형용 (전주기전여자대학 식품학과) ;
- 변유량 (연세대학교 생명공학과 및 생물산업소재연구센타)
- Kim, Nam-Hoon (Department of Biotechnology and Bioproducts Research Center, Yonsei University) ;
- Shin, Jung-Kue (Department of Biotechnology and Bioproducts Research Center, Yonsei University) ;
- Lee, Seok-Hoon (Department of Biotechnology and Bioproducts Research Center, Yonsei University) ;
- Cho, Hyung-Yong (Department of Food Science & Technology, Chonju Kijeon Women's College) ;
- Pyun, Yu-Ryang (Department of Biotechnology and Bioproducts Research Center, Yonsei University)
- 발행 : 1999.12.31
초록
고전압 PEF는 P. rhodozyma 세포막에 손상을 주어 투과성을 80% 이상 증진시키지만, carotenoid 색소가 P. rhodozyma 세포막의 지방체와 결합한 생태로 존재하기 때문에 고전압 PEF 처리에 의한 세포막 투과성 증진의 효과만으로는 색소 추출 효과가 거의 없다는 김
This study was done for the extraction of carotenoid from Phaffia rhodozyma in combination with PEF and other methods. PEF treatment conditions were
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