Quantitative Comparison of Radiation-induced 2-Alkylcyclobutanones from Irradiated Beef and Chicken

쇠고기와 닭고기로부터 방사선 조사에 의해 유도된 2-Alkylcyclobutanone류의 정량적 비교 분석

  • Published : 1999.12.31

Abstract

Gamma-irradiated beef and chicken at the dose levels of 0.5 to 10 kGy were subjected to the detection of radiation-induced 2-alkylcyclobutanones whether irradiated or not. Radiation-induced 2-alkylcyclobutanones were extracted from beef and chicken fats, separated by florisil column chromatography and identified with GC/MS method by selected ion monitoring(SIM). When beef and chicken were irradiated, 2-dodecylcyclobutanone, 2-tetradecylcyclobutanone and 2-(5'-tetradecenyl)cyclobutanone were formed from palmitic, stearic and oleic acids. Concentrations of 2-alkylcyclobutanones were linearly increased with the dose levels of irradiation and depended upon the composition of fatty acids in beef and chicken. Radiation-induced 2-alkylcyclobutanones in irradiated beef and chicken were remarkably detected at 1 kGy and over, while these compounds were not detected in non-irradiated samples. The concentrations of radiationinduced 2-alkylcyclobutanones were relatively constant during 6 months.

쇠고기와 닭고기를 방사선 조사시켜 생성된 2-alkylcyclobutanone류의 함량을 비교 분석하였다. 지방은 n-pentane과 isopropanol 혼합용매(3 : 2, v/v)를 사용하여 추출한 뒤 florisil로 충진한 column을 이용하여 2-alkylcyclobutanone류를 분리하였으며, GC-FID 및 GC/MS 분석으로 성분을 확인하였다. $0.5{\sim}10\;kGy$ 선량범위로 조사된 쇠고기와 닭고기에서 생성된 각각의 2-alkylcyclobutanone류 함량은 조사선량에 따라 비례적으로 증가하였으며, 동일선량으로 조사된 각 시료의 2-alkylecyclobutanone류 함량은 각각 다르게 정량되었다. Palmitic acid로부터 유도된 2-dodecylcyclobutanone은 쇠고기와 닭고기에서 비슷한 함량을 보였다. Stearic acid로부터 유도된 2-tetradecylcyclobutanone은 쇠고기가 닭고기보다 높은 함량이 나타났으며, 방사선 조사에 의해 유도된 2-alkylcyclobutanone류 중 가장 많이 생성된 2-(5'-tetradecenyl)cyclobutanone 또한 쇠고기가 닭고기보다 높게 나타났다. 각 시료별 조사선량에 따라 생성된 2-alkylcyclobutanone류는 1 kGy 이상 조사된 모든 시료에서 명확하게 검출할 수 있었으며, 6개월 동안의 저장기간 중에 함량 변화를 거의 보이지 않았다.

Keywords